lege capsules vullen met essentiële olie

Kun je essentiële oliën innemen?

augustus 3, 2021

Ja!
En klaar 😉
Dat zou te kort door de bocht zijn want dat is slechts míjn mening. Althans, dat is míjn bevinding op basis van informatie van hen die het kunnen weten zeg maar. Daarbij komt, het zijn plantsappen! Basil wordt verkregen uit het plantje dat wij kennen als keukenkruid. Daar wordt niets aan toegevoegd. We eten basilicum, waarom dus niet in de vorm van olie gebruiken? Het lastige met informatie gevonden op internet is altijd het bepalen van de betrouwbaarheid van de bron. Ik zocht e.e.a. voor je uit en hieronder beantwoord ik de vraag of, en hóe, je essentiële/etherische oliën kunt innemen. Míjn bron zet ik er natuurlijk onder, dat spreekt voor zich!

Het innemen van essentiële oliën, daar verschillen de meningen enorm over.  Zoek online en je zult net zoveel bronnen vinden die zeggen dat het de beste manier is om van essentiële oliën te genieten als degenen die zeggen dat het dodelijk is. Waarom de discussie? En wat is de echte waarheid over het veilig consumeren van natuurlijke essentiële oliën? Er zijn in de aromatherapie twee stromingen. De Engelse die er niet aan denkt om essentiële oliën in te nemen en de Franse die daar wél de voordelen van inziet. Aan jou (altijd) de keuze….

Natuurlijk kun je niet alles vertrouwen wat je online leest. Zoveel blogs en websites maken bizarre beweringen die volledig ongegrond zijn. Zorg ervoor dat je je informatie uit een betrouwbare, goed opgeleide bron haalt. Meestal komen de doem & drama artikelen van mensen die zelf gewoon verkeerd geïnformeerd zijn. Het grootste probleem bij het innemen van essentiële oliën is kwaliteit en zuiverheid.

Goede kwaliteit essentiële olie

Kwaliteit is key! Gebruik alleen essentiële oliën die als voedingssupplementen zijn geëtiketteerd. Lees voor gebruik altijd het etiket. Goedkope essentiële oliën van drogisterijen bevatten vaak chemische vulstoffen. Kies je oliën van een gerenommeerd bedrijf dat zuiverheid en duurzame praktijken garandeert. Deze bedrijven moeten meerdere testmethoden gebruiken om het best mogelijke product te garanderen. Young Living geeft de Seed to Seal garantie. Van zaadje tot flesje bij jou thuis, alles wordt op duurzame wijze verbouwd, verkregen, verwerkt en gebotteld. Met een goede kwaliteit essentiële olie kun je zó ontzettend veel meer dan alleen je huis lekker laten ruiken met een diffuser. In het geval van etherische oliën krijg je echt waar je voor betaalt. Goedkope oliën zijn hoogstwaarschijnlijk niet van een kwaliteit die geschikt is voor interne inname.

Hoe kun je essentiële olie innemen?

Er zijn een paar verschillende manieren om essentiële oliën in te nemen. Afhankelijk van de redenen voor het gebruik van de etherische olie, kun je de methode kiezen die het beste bij je past. Misschien is de eenvoudigste en meest gebruikelijke methode om essentiële oliën in te nemen, door een paar druppels aan een drankje toe te voegen. Zorg ervoor dat je géén kunststoffen glas/beker/mok gebruikt, omdat sommige oliën plastic en piepschuim oplossen.

Hier zijn enkele suggesties:

  • Een paar druppels Lemon in je water in plaats van een schijfje citroen.
  • Peppermint in je water voor een koel, verfrissend drankje tijdens bv het sporten.
  • Maak je eigen thee met verschillende essentiële oliën toegevoegd aan heet water met een theelepel agave siroop.
  • Probeer rustgevende Cinnamon en Clove in een warme drank om een ​​schurende keel of vermoeide stem te kalmeren.
  • Breng je koffie op smaak met Cinnamon, Orange of een andere olie die je aanspreekt.
  • Gebruik ze in recepten maar gebruik ze met máte! Als voedselaroma kan een beetje etherische olie flink wat smaak toevoegen. Vaak zijn een of twee druppels alles wat je nodig hebt om een ​​heel gerecht op smaak te brengen. Je kunt ook het uiteinde van een tandenstoker in de olie dopen en vlak voor het opdienen door het voedsel roeren. Zo voorkom je dat de smaak het voedsel overheerst. Toevoegen naar smaak kan altijd, eruit halen niet…

Koken met essentiële olie!

Veel mensen gebruiken liever etherische/essentiële oliën in recepten dan kruiden. Het is erg handig en een kleine hoeveelheid voegt veel smaak toe. Citrusachtige en pittige etherische oliën passen goed bij zowel zoete als hartige voedingsmiddelen. Kruidige etherische oliën worden meestal gebruikt voor hartige gerechten. Spaghettisaus maken? Voeg een beetje Oregano, Basil en Thyme etherische olie toe. Probeer een paar druppels Peppermint in brownies of een andere chocoladetraktatie. Black Pepper voegt een rokerige, pittige smaak toe aan veel gerechten.

Zelf capsules vullen met essentiële olie

Neem essentiële oliën in als je totale gezondheidsondersteuning wil. Je kunt ze met een lepel honing nemen maar ook in een lege capsule doen. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om oliën in capsules te doen om hun geur of smaak te vermijden. Hoe doe je dat?

Koop lege capsules online, in een natuurvoedingswinkel óf bestel ze meteen mee als je een eigen Young Living account hebt. Open vlak voor het innemen de capsule en laat voorzichtig de gewenste hoeveelheid etherische olie in het grotere uiteinde vallen. Ik kies ervoor de oliën te verdunnen met een draagolie. Dat kan een goede bio olijfolie zijn of bv een Sasha Inchi olie die bomvol o.a omega 3 & 6 zit. Plaats de bovenkant van de capsule terug.
Onmiddellijk doorslikken met een glas water. Veel etherische oliën lossen de capsule snel op, dus het is belangrijk om de capsules direct na het vullen in te nemen. Een andere optie is onder je tong druppelen. Olie onder je tong laten vallen is eigenlijk een van de snelste manieren om ze in de bloedbaan op te nemen, omdat het gebied onder de tong zeer veel bloedvaten bevat en absorberend is. Laat de gewenste olie gewoon onder je tong vallen en wacht minimaal 30 seconden tot een minuut voordat je de olie doorslikt of de mond spoelt.

Hoe kunnen oliën je gezondheid ondersteunen?

Wanneer ze worden ingenomen, hebben essentiële oliën uiteenlopende effecten in het lichaam. Zo kan Peppermint helpen om de normale spijsvertering te ondersteunen, eventuele indigestie te verlichten en de darmfunctie te verbeteren. Fennel ondersteunt niet alleen de spijsvertering bij inname, maar kan ook de stemming verbeteren tijdens de premenstruele cyclus. Citrusoliën kunnen worden ingenomen om honger te beteugelen en gewichtsverlies te ondersteunen. Copaiba kan algemene ontstekingsremmende effecten hebben en het algehele welzijn ondersteunen. Frankincense, Clove, Cinnamon Bark en Oregano ondersteunen het immuunsysteem. Nutmeg kan cognitieve vaardigheden (denk aan geheugen, intelligentie, taal en concentratie) en het immuunsysteem ondersteunen en bevat krachtige antioxidanten. Zomaar wat voorbeelden hoe oliën je gezondheid kunnen ondersteunen, er is natuurlijk veel meer te weten! Op mijn Instagramaccount Druppelsgewijs.nl deel ik dagelijks inspiratie en informatie over het gebruik van essentiële oliën. Je bent welkom!

X

Bron: Lindsey Elmore, wetenschappelijk geschoold apotheker

Print Friendly, PDF & Email
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.