fit young man jumping into ocean

Hormoonbalans voor mannen – essentiële oliën voor mannen

maart 15, 2023

Het beeld wordt geschetst dat alleen vrouwen essentiële oliën gebruiken maar niets is natuurlijk minder waar. Er is geen regel die zegt dat het een echt ‘vrouwending’ moet zijn. De aanname is er nog steeds inderdaad dat essentiële oliën nogal ‘vaag’ zijn en dat ze alleen voor ‘believers’ zijn. Het hele natuurlijke wellness gebeuren hangt nog steeds -helaas- in een hoekje dat mensen als ‘zweverig’ bestempelen. Je vraagt je af waarom? Ik weet het niet, snap het niet en moet er vooral om lachen. Ken je klassiekers en vraag je nog eens af hoe de mens het deed vóórdat we producten als paracetamol kenden? Anyway, da’s niét wat ik met je wilde delen :). Waar ik ingedoken ben is wat essentiële oliën voor mánnen kunnen betekenen. Hier legde ik al eens uit hoe vrouwen hun hormoonhuishouding in balans kunnen krijgen met deze natuurlijke producten. Nu werd het tijd voor hormoonbalans voor mannen met essentiële oliën! Valt het je niet op dat tegenwoordig steeds meer mensen last hebben van hormonale schommelingen, klachten tot aan vruchtbaarheidsproblemen aan toe? Van heel veel synthetische ingrediënten (zo ook parfum) is bekend dat ze een hormoonverstorende werking hebben. Enig idee hoeveel schadelijke ingrediënten je op je lijf smeert als je de reguliere merken uit de supermarkt of drogist gebruikt? Shampoo, douchegel, bodylotion, scheerschuim, parfum, deodorant, en dat allemaal nog vóór het ontbijt. Synthetische stoffen die zich in je lichaam opstapelen door de jaren heen kunnen op enig moment echt een vervelende uitwerking hebben. Schrap ze nu en herstel op een natuurlijke manier. Dat kan, en dat kan je lijf!

Hormonen en stress

Dat ik nou niet eerder in dát stukje ben gedoken, het is natuurlijk echt niet zo dat mannen altijd maar in controle zijn en dat hun hormoonhuishouding altijd keurig op orde en glanzend is. Ook zij gaan natuurlijk door diverse fases dat er hormoonfeesten in hun lichaam worden gevierd waar hun gemoedstoestand niet voor uitgenodigd was en hun hoofd weinig van begrijpt (in eerste instantie). Nou is het hele hoofdstuk ‘hormonen’ vaak (te) snel naar de vrouwenhoek geschoven als je erover nadenkt maar dá’s dus niet terecht! Hormonen, bij mannen, en dan met name hormoonbalans/-disbalans, hoe zit dat nou eigenlijk? Lees mee, wat kun je doen voor hormoonbalans voor mannen met essentiële oliën…

Verrassend (of juist niet) is het dat een aantal oliën die ik tegenkwam in m’n zoektocht ook gewoon oliën zijn die bekend staan voor hormoonbalans bij vrouwen. Denk aan Clary Sage, Rose, Ylang Ylang. Voor ‘hem’ kwam ik daarnaast ook nog uit bij Sandalwood, Thyme, Lavender en Chamomile. Die laatste 2 dan vooral om bijvoorbeeld slaap te verbeteren, stress te reduceren, lichaam en geest te ontspannen. Allemaal hele belangrijke zaken voor een gezonde hormoonhuishouding.

upset faceless black businessman on street

Mannen en stress

Stress is een breed begrip. Stress door externe factoren bestaat maar ook toxische ingrediënten zorgen voor ‘stress’ in je lichaam…..ook bij mannen. Wat kan stress veroorzaken? Hormonen kunnen bij mannen (ook) een grote rol spelen in hun emoties zoals woede, stress, vermoeidheid, laag/geen libido etc. Hormonen kunnen stemmingen beïnvloeden (tegen wie zeg ik dat 😉) en als dingen als energiehuishouding, slaappatroon daardoor negatief beïnvloed worden kan je algehele gezondheid daar uiteindelijk flink onder lijden. Het leven is om te leiden en, ook al hebben we natuurlijk nooit 100% controle, niet alleen om dit soort ‘gewone’ dingen lijdzaam te ondergaan. Inmiddels weten we zoveel meer…..zoals over de werking van zoiets simpels als een essentiële olie.

Ik ging op zoek en vond onderzoeken en studies. Het zijn niet míjn claims, het zijn de uitkomsten van die onderzoeken dus ik mag ze hier herhalen.

clary sage essential oil for hormone balance

Clary Sage

Een studie uit 2014, gepubliceerd in het Journal of Phytotherapy Research, toonde aan dat inhalatie van Clary Sage het vermogen had om de cortisolspiegel met 36% te verlagen en de schildklierhormoonspiegels te verbeteren. De studie werd uitgevoerd bij 22 postmenopauzale vrouwen van in de vijftig van wie sommigen de diagnose depressie hadden. Aan het einde van de proef verklaarden de onderzoekers dat Clary Sage eo ‘statistisch significant effect’ (wat betekent dat het onwaarschijnlijk is dat e.e.a. op toeval berust) had op het verlagen van cortisol en een positief effect op het verbeteren van hun stemming/depressieve gevoelens. 

Dit is echt maar één van de vele onderzoeken die aantonen dat Clary Sage gunstig kan werken voor hormonen.

Het grootste voordeel van Clary Sage is dat het helpt de oestrogeenproductie in het lichaam in evenwicht te brengen. Veel gezondheidsproblemen, zelfs zaken als onvruchtbaarheid, PCOS en op oestrogeen gebaseerde kankers, worden tegenwoordig veroorzaakt door een teveel aan oestrogeen in het lichaam – deels door ons voedingspatroon.

Omdat Clary Sage helpt om die oestrogeenspiegels in evenwicht te brengen, is het een ongelooflijk effectieve essentiële olie bij het streven naar hormoonbalans. Dus of je (vrouw) nu op zoek bent naar natuurlijke remedies voor PMS- krampen gedurende de maand of misschien al weet dat je een teveel aan oestrogeen in je lichaam hebt, Clary Sage is een geweldige essentiële olie om te overwegen toe te voegen aan je essentiële olieregime.

Natuurlijk is er meer! Essentiële oliën voor mannen…

Thyme eo – progesterongehalte verbeteren

Nog een onderzoek. De ‘ontdekking’ was dat Thyme eo progesteron balancerende effecten heeft! Thyme eo kan het lichaam dus gewoon ten goede komen door de productie van progesteron te helpen verbeteren.

 Zowel mannen als veel vrouwen hebben een laag progesterongehalte en lage progesteronspiegels zijn in verband gebracht met onvruchtbaarheid , PCOS en depressie….o.a. 

Lijkt mij dus een supertip om de hormonen in je lichaam op natuurlijke wijze in balans te brengen. Bovendien is het veel beter om een natuurlijk middel te proberen dan (meteen) naar synthetische oplossingen te grijpen.

Nog een? Sandalwood

Eentje om te onthouden voor zowel mannen als vrouwen. Sandalwood eo wordt al jaren gebruikt als een natuurlijk afrodisiacum, zit om die reden ook in diverse (heren)parfums (geuren en verleiding, een hoofdstuk op zich 😉) Sandalwood blijkt zeer effectief in het balanceren van testosteronniveaus bij zowel mannen als vrouwen. De geur is fantastisch (dat helpt) en het gebruik niet ingewikkeld. Voor mannen met een (te) laag testosterongehalte is het toevoegen van een Sandalwood aan een zelfgemaakte deodorant of (body)lotion dus niet alleen een simpele manier om lekker te ruiken maar ook een goede manier de voordelen van het gebruik van Sandalwood te gaan ervaren. #libido #hormoonbalans

Hormonen en emoties, emoties en hormonen

Sommige mannen praten er misschien niet vaak/vaak genoeg/makkelijk over maar een hormoonhuishouding die niet in balans is kan ook bij hen grote invloed hebben op hun emoties. De groep mannen die het praten over emoties lastig vindt is groot, de groep mannen die zich bezighoudt met het linken van hun emoties en gemoedstoestand aan hun schommelende hormonen klein. Geen oordeel, een feit. Vaak worden emoties als boosheid en frustratie gelinkt aan stress. Vaak is dat inderdaad correct maar het wordt lastiger als je weet dat stress weer een negatieve invloed heeft op een gezonde hormoonhuishouding. Die verstoorde hormoonhuishouding kan weer een grote invloed hebben op het gedrag, humeur en ‘algehele toestand’ zeg maar. Waar te beginnen?

Tekenen van hormonale disbalans bij mannen

Enkele (onverklaarbare?) tekenen die kunnen wijzen op een verstoorde hormoonhuishouding bij mannen zijn:

 • woede
 • spanning
 • zich afsluiten/naar binnen keren
 • weinig energie
 • laag/geen libido

Deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door een laag testosteron of een hoog cortisol.

Testosteron speelt een sleutelrol bij spiergroei, botdichtheid, vetverlies, aantal zaadcellen, erectiele functie en meer. Bovendien helpt het de bloeddruk, hartslag en stofwisseling op peil te houden. Wanneer je testosteronniveau onder het normale bereik zakt, kun je symptomen ervaren zoals verminderde kracht of uithoudingsvermogen, verminderde interesse in seks, onverklaarbare gewichtstoename, haaruitval en andere problemen die verband houden met ‘veroudering’.

Essentiële oliën en testosteron

De meeste mensen beginnen gezonder te eten, meer te bewegen en de focus te leggen op gewichtsverlies als ze zich wat bewuster met hun gezondheid bezig willen houden. Het is daarnaast dus ook belangrijk om aandacht te besteden aan de hormonale ‘situatie’ in je lichaam. Voor mannen weten we dat een verlaagd/te laag testosteronlevel een negatief effect kan hebben op hun gezondheid. De symptomen zijn hierboven geschreven maar laten we nóg een stapje terug gaan. We wéten dus nu dat een hoog/hoger testosteronlevel belangrijk is, we weten wat een te laag level kan veroorzaken. Duidelijk is nu dat essentiële oliën een rol kunnen spelen in het bereiken en behouden van hormoonbalans. Maar, wat kan een laag testosteronniveau veroorzaken? Eigenlijk is alles, eerlijk is eerlijk, vaak terug te leiden naar onze moderne leefstijl. Wat kan absoluut een negatief invloed hebben op het testosteronlevel?

 • Zware stress, langdurige stress
 • Gewichtstoename
 • Slechte voeding
 • Sedentaire levensstijl – veel zitten, niet genoeg bewegen. Zitten is het nieuwe roken.
 • (bepaalde) drugs

In de reguliere zorg wordt er vaak gebruik gemaakt van testosteroncrèmes die door de huid worden opgenomen. Deze kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de gebruiker maar ook voor vrouwen en kinderen in de buurt van de gebruiker.

Alles altijd natuurlijk in goed overleg met je huisarts/specialist. Op die stoel ga ik niét zitten. Ik wil dat je weet dat er natuurlijke alternatieven zijn.

Cortisol is een ander type stresshormoon dat veel lichaamsprocessen reguleert, waaronder de spijsvertering, het immuunsysteem, hersenactiviteit, enz. Te veel cortisol kan ontstekingen, een hoog cholesterolgehalte, obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten veroorzaken. Als je cortisolspiegel boven het normale bereik stijgt, kun je je angstig, prikkelbaar, moe, depressief voelen en moeite hebben met slapen.

Essentiële oliën om ontspanning te bevorderen…en cortisollevels te helpen verlagen.

Lavender, Myrrh, Frankincense, Bergamot, ze bevatten krachtige, actieve ingrediënten waarvan is aangetoond dat ze op een natuurlijke manier cortisol kunnen helpen verlagen, ontstekingen kunnen verminderen, weerstand kunnen supporten en slaap en spijsvertering kunnen verbeteren. Ademhalingsoefeningen met (een van ) oliën, de diffuser vullen voor een ontspannen sfeer, er zijn verschillende manieren om oliën ter ontspanning te gebruiken. Als je door een (te) hoog cortisolgehalte last krijgt van verschijnselen als acné, een opgeblazen gevoel of indigestie dan kunnen oliën als Lemon en Peppermint ingezet worden.

Hoe kunnen essentiële oliën helpen bij het in balans brengen van de hormonen van mannen?

Essentiële oliën bevatten vluchtige verbindingen die fytochemicaliën worden genoemd. Fytochemicaliën zijn plantenchemicaliën die van nature in planten voorkomen. Het menselijk lichaam kan ze niet zelf aanmaken, dus we moeten ze binnenkrijgen via voedsel of supplementen. Ze spelen een belangrijke rol in onze gezondheid omdat ze helpen bij het reguleren van verschillende functies in het lichaam.

Hoewel het belangrijk is om indien nodig medische hulp te zoeken, kunnen essentiële oliën zeker een rol spelen bij het op natuurlijke wijze ondersteunen van gezonde hormoonspiegels. De eerdergenoemde oliën zijn niet de enige opties! Zo kun je ook aan de slag met oliën als o.a. Rosemary, Ylang Ylang, Frankincense en Orange

Nog 3 fijne, helpende essentiële oliën ter ondersteuning van hormoonbalans en stressreductie bij mannen:

 1. Roos –heeft invloed op de hormonale niveaus in de hersenen, waarbij vaak de serotonineniveaus en neuropeptiden in de hersenen worden verbeterd, terwijl andere aspecten worden gecompenseerd. Het kan een beter humeur bevorderen en tegelijkertijd helpen de testosteronniveaus in balans te houden.
 2. Lavender– veroorzaakt niet direct hormonale veranderingen, maar kan in plaats daarvan stress helpen verminderen en het voor het lichaam gemakkelijker maken om de eigen productie van hormonen te reguleren. Tijdens het proces kan het op natuurlijke wijze helpen om testosteron te verbeteren.
 3. (German) Chamomile – Hoewel het misschien niet direct helpt om de testosteronniveaus te verhogen, kan German Chamomile de geest en het lichaam helpen ontspannen en een meer rustgevende slaap bevorderen. Daarbij maakt het het voor het lichaam gemakkelijker om de productie van hormonen in balans te brengen/houden.

Mannen mogen dan van Mars komen en vrouwen van Venus 😉, hormoonbalans is voor beiden essentieel voor hun welzijn.

Wil je meer informatie over oliën in je het algemeen of heb je een specifieke vraag over hormoonbalans met essentiële oliën? Mail me gerust of volg me op Instagram

Liefs!

Print Friendly, PDF & Email
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.