Hoe werken essentiële oliën nou precies?

november 18, 2020

Ik leg het je uit, in het (redelijk) kort zodat iedereen gewoon meteen snapt waarom je ze absoluut een kans zou moeten geven. Essentiële oliën, daar moet je niet in geloven, die moet je gebruiken!

Waarom je voor kwaliteitsolie moet kiezen…

Essentiele olie van een goede kwaliteit bestaat voor 100% uit plantsappen. De zogenaamde ‘budget’ oliën bestaan misschien maar voor 10% uit plantsappen en de rest zijn vulstoffen. Nóg erger is het als de geurstof (want van olie is dan al geen sprake meer) op synthetische wijze wordt gemaakt. Hartstikke goedkoop, dat wel, maar ook hartstikke slecht voor je gezondheid want als je déze oliën gaat diffusen adem je die synthetische rommel in en als je de fout maakt ‘m op je huid te smeren…..komen die toxische stoffen ook in je bloedbaan.

Mijn mening? Áls je dan al kiest voor het gebruik van oliën, kies dan een kwaliteitsolie waar je ook echt wat mee kunt. Essentiële oliën worden over het algemeen als heel krachtig en effectief ervaren, er zijn ontzettend veel….eindeloos veel…..toepassing te noemen. De kracht van deze oliën gaat verder dan alleen maar lekker ruiken. Natuurlijk, als je huis fijn ruikt én de olie therapeutisch is sla je twee vliegen in één klap. Je kunt voor ontspannende geuren kiezen, of juist opwekkende blends. Je kunt ze in de slaapkamer diffusen om beter te kunnen slapen en in de werkkamer om beter te kunnen focussen. Door de moleculen in te ademen komen ze ook in je systeem, ze bereiken je limbische systeem (ons emotionele brein) en dáár wordt informatie uit lichaam en brein ontvangen en daarbij passend gedrag en emoties teruggestuurd. Dit is héél beknopt hoe dat systeem werkt. Wil je daar meer over lezen dan kan dat hier.

Hoe worden de oliën gewonnen?

Anyway, om duidelijk te kunnen maken waarom essentiële olie zo krachtig is én goed voor je gezondheid en welzijn kan zijn is het wel handig dat ik je even uitleg wat het nou precies is.

Het zijn plantsappen, een olie die de essentie van een plant bevat. Geurende planten bevatten bepaalde cellen die een sterk geurende substantie aanmaken. Dít is de etherische olie/essentiële olie van de plant. Door middel van stoomdestillatie of koude persing van bijvoorbeeld de schil komt de olie vrij. De manier waarop oliën gewonnen worden geeft ook meteen de kwaliteit aan.

Essentiële olie duur?

Je snapt dat er geen liters uitkomen en dat er dus grote hoeveelheden nodig zijn om bijvoorbeeld een flesje van 15ml te vullen. Voor een flesje Lemon olie van 15 ml zijn bijvoorbeeld al 75 citroenen nodig. Voor zo’n zelfde maat Lavender olie is er 27m2 lavendelstruik nodig…..je snapt dat het uiteindelijke flesje dus best een ‘kostbare’ geschiedenis heeft. Er wordt door Young Living bijvoorbeeld enkel op zuivere grond geteeld, er worden géén kunstmatige stoffen gebruikt om de oogst te versnellen en als die oogst mocht mislukken dan wordt deze gewoon níet gebruikt…..ook niet als vulmiddel! Of 100% goed of niet! De mensen die op bijvoorbeeld zo’n lavendelfarm werken krijgen eerlijke salarissen en er wordt veelvuldig getest tijdens het productieproces. Ook dát kost geld. Dus als je ergens een 15ml flesje Lemon olie kunt kopen voor, zeg……3 euro dan wéét je gewoon dat het niet kan kloppen!

Toepassingen en werking

Verder over de oliën 😉…..de diverse oliën hebben meerdere werkingen en toepassingen en hebben een complexe samenstelling. Je kunt ze verdampen met een goede diffuser, op de huid gebruiken (verdund met een draagolie) of innemen (maar alleen onder begeleiding of als je heel veel kennis van zaken hebt). Je kunt ook gewoon aan de flesjes ruiken voor een snelle ‘stoot’ ontspanning of focus.

Alles wat je op je huid smeert komt in je bloedbaan en alles wat je inademt gaat naar je limbisch systeem. Een geur kan door dat laatste feit gekoppeld zijn aan een herinnering (positief of negatief) en bij het ruiken van die geur kan zo’n emotie dus gewoon terugkomen. Je herkent dat gegeven beslist!

Dit is waarom de geur van goede essentiële olien je gemoedstoestand kunnen beïnvloeden en effect hebben op je welzijn. Zo kan de juiste olie kalmerend werken of een euforisch gevoel geven wat weer een effect heeft op lichaam en geest.

De moleculen van essentiële olie zijn zó ontzettend klein dat de werkzame bestanddelen door de opperhuid kunnen dringen en zo ín je lichaam terecht kunnen komen. Ze bereiken je cellen, je lymfe en dus je bloedbaan waardoor ze uiteindelijk door je hele lichaam getransporteerd worden. Dus door de oliën op je huid te rollen kun je bepaalde kwaaltjes en ongemakken aanpakken. Binnen 20 minuten zijn de moleculen namelijk terug te vinden in elke cel van je lichaam en kunnen ze daar hun ‘ding’ doen.

Wat kun je met essentiële olie doen?

Niemand twijfelt aan de kalmerende werking van Lavendel en bijna iedereen wordt wel blij van de geur van sinaasappel maar, dat Clove (kruidnagel) ingezet kan worden om emoties te kalmeren, pijn te stillen, huid en doorbloeding kan verbeteren…….dat weten weinig mensen en tóch is het zo.

Niks van deze informatie is een kwestie van ‘je moet erin geloven’. Clove bijvoorbeeld wordt ook in veel reguliere medicatie gebruikt, Lavender in cosmetica etc. Alles begon toch ooit in de natuur en mét de mogelijkheden die de natuur de mensheid bood. Totdat de modernere mens het beter wist en goedkoper kon namaken…..

Ik stelde ooit de vraag op mijn Instagram account ‘wat is thuis?” Wanneer voel je je thuis en waar voel je thuis?

YOU are your home!


Daar kan ik (en dat weet je 😉) nog wel even over uitwijden maar lees het gewoon nog eens……en denk dáár maar eens over na.

896 woorden verder denk ik dat je nu een redelijk beeld hebt van wat essentiële olien zijn. Waar je ze voor kunt gebruiken…..dát is een ander verhaal en vraagt veel meer dan die 900 woorden maar…..ik laat het je gewoon zien! Hier op m’n blog, of op @druppelsgewijs.nl . You’ll love it…..dát beloof ik!

X

PS: wil je meteen al wat meer informatie of lekker lezen dan kan dat hier! Het is een nieuwe pagina hier op mijn blog.

Print Friendly, PDF & Email
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.