Doe je zó je best! Hoe ‘groen’ ben jij écht en is er ruimte voor verbetering?

november 26, 2018

I know, je weet héus wel dat je zo min mogelijk plastic moet gebruiken en dat je moet recyclen en bewuster in moet kopen want hee, die #nowaste heb je al zo vaak voorbij zien komen met de daarbij behorende informatie en tips. We zijn ook massaal aan het ‘ontspullen’, zo ook ik . Zakken en dozen vol wat dan ook worden het huis uit gezet om naar de kringloop of uiteindelijk stort te gaan. We verkopen dingen die nog bruikbaar zijn op Marktplaats of geven het weg aan iemand die er wél nog blij van wordt. Boos worden we van plofkippen (terecht) en onze (onbespoten)groente zouden we liefst zo van het land gaan staan snijden. We zijn ons best bewust van de dingen die beter kunnen, beter voor ons milieu en de mensen die na ons komen zeg maar. Maar, nou doe je zó je best, hoe ‘groen’ ben jij écht? Laten we zeggen, hoe groen ben je zélf….voor jezelf?

Weet wat je smeert! Hoe groen smeer jij?

Ik roep wat, je:

  • sorteert al je afval in de daarvoor bestemde bakken.
  • kiest liefst voor natuurlijke materialen als het om kleding gaat
  • neemt altijd je eigen tas mee naar de supermarkt en neemt géén plastic meer aan, daar waar mogelijk!

Drie dingen waarop de meeste van jullie instemmend en trots zullen knikken. Top! Zeker blijven doen want dat doet onze wereld goed. Alleen, als ik je nou vraag welke verzorgingsproducten je allemaal in je badkamer hebt staan en of je enig hebt wat je nou eigenlijk op je huid smeert, blijkt dan nog steeds dat je best groen bezig bent? Weet jij bijvoorbeeld dat je, als je de standaard producten gebruikt die je vaak in bulk bij die grote ‘voordelige’ drogist kunt kopen, je huid volsmeert met o.a. ‘plastic’? Dat dat ‘plastic’ na afspoelen ook gewoon in ons afvalwater komt en dus in het milieu? Weet je dat je je huid compleet verwaarloost omdat je dénkt dat je lekker bezig bent en je huid zacht houdt en verzorgt maar je éigenlijk gewoon steeds een laagje op je huid aanbrengt dat ervoor zorgt dat je huid glad líjkt? Dat je je huid absoluut niet verzorgt maar een soort vicieuze cirkel in stand houdt?

Huidverzorging?

De cosmetica-industrie is er alles aan gelegen jou te overtuigen met mooie campagnes zodat je hun producten gaat kopen.  Veel van die bekende merken hebben echter een waslijst aan ingrediënten die je liever níet op je huid, je grootste orgaan, smeert. lezen. Wees eerlijk, onderstaande smurrie wil je toch niet op je huid smeren?!

Ik geef je een top-5 van de meest voorkomende schadelijke ingrediënten in gezichtscrèmes en andere cosmetica. Noem je het dan nog steeds huidverzorging?

Parabenen, waaronder methyl, ethyl, propyl en butyl (E214 t/m E219 en E319 t/m E321)

Dit zijn conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat je de gezichtscrème langer kunt bewaren zonder dat het van structuur en/of kleur verandert. Wetenschappelijke onderzoekers hebben parabenen in verband gebracht met een verhoogd risico op borstkanker. E320 en E321 (BHA en BHT) worden overigens binnenkort verboden omdat wetenschappers nu onomstotelijk hebben bewezen dat ze niet veilig zijn, ook niet in kleine hoeveelheden

Minerale oliën en petroleum derivaten (waaronder vaseline)
Deze chemicaliën geven de huid een zacht gevoel en zitten in heel veel huidproducten, dus niet alleen in gezichtscrèmes maar ook in huidlotions, zonnebrandcrème en anti-rimpel crèmes. Helaas zijn minerale oliën en petroleum derivaten allesbehalve verzorgend voor je huid, ze trekken juist het vocht uit je huid waarna het je poriën laat dichtslibben zodat je huid niet meer goed kan ademen en dus geen afvalstoffen meer kan afvoeren. Ook kunnen deze chemische stoffen leiden tot huidirritaties, allergieën en puistjes. Minerale oliën en petroleum derivaten worden vaak vermeld als: petrolatum, vaseline, paraffinum-liquidum, paraffinum-subliquidum cera microcristallina (hart-paraffine), microcrystalline wax, mineral oil, ozokerit, ceresin, C 11-12 of C 13-14 isoparaffin.

Kunstmatige parfums
Dit soort geurstoffen zijn veel goedkoper dan natuurlijke parfums, maar ze kunnen wel tot ernstige allergische reacties leiden, waaronder huiduitslag en een brandende, gezwollen en/of geschilferde huid. Kunstmatige geurstoffen worden vaak aangeduid met: parfum, perfume, parfummix, fragrance, peru balsem of balsam peru.

Propyleenglycol of propaan-1,2-diol  (E1520)
Een chemische stof die voorkomt in allerlei cosmeticaproducten variërend van gezichtscrème, deodorant tot zalfjes om puistjes te bestrijden, en ervoor zorgt dat de huid vocht vasthoudt. De stof wordt door de WHO (World Health Organisation) beschouwd als ongevaarlijk mits het in zeer kleine doseringen wordt toegevoegd aan cosmetica, want in hoge dosering kan het lever- en nierschade veroorzaken. Propyleenglycol wordt ook gebruikt als ingrediënt voor onder andere remvloeistof, antivriesmiddel, de e-sigaret en zelfreparerende binnenbanden.

Lanoline (E913)
Dit is een natuurlijk product dat gemaakt wordt van het vet dat zich in schapenwol bevindt. Het zit vaak in gezichtscrèmes omdat het goed door de hoornlaag van de huid wordt opgenomen. Ook laat lanoline de crème glanzen en voorkomt het dat de crème gaat schuimen. Echter, veel mensen krijgen ernstige allergische reacties van lanoline en kunnen er zelfs eczeem door krijgen. Alternatieve namen voor lanoline zijn: wolalcohol, adeps lanae, adeps lanae anhydrous, alcohol lanae, amerchol L-101, amerchol CAB, anhydrous lanolin en aquaphor.

Veilige huidverzorging

Waarom stoppen cosmeticafabrikanten al deze gevaarlijke stoffen in hun producten? Het antwoord simpel: dit soort ingrediënten zijn veel goedkoper dan natuurlijke alternatieven. Lees daarom altijd goed de ingrediëntenlijst op de verpakking. Als er iets tussen staat dat je niet vertrouwt, laat het je uitleggen of zoek het zelf op (leve Google). Een goede en veilige (gezichts)crème bevat geen van de bovengenoemde stoffen maar uitsluitend geheel natuurlijke ingrediënten.

En dan was dit alleen nog maar over datgene dat je smeert. Welke producten gebruik je nog meer dagelijks die eigenlijk vervangen zouden moeten worden door een beter alternatief? Beter voor jou maar ook beter voor het milieu?  Ik schreef over dit onderwerp al eens eerder, oa hier. Lees het maar eens terug als je het gemist hebt.

Duurzaam cadeaupakket

In december ben ik jarig en je weet, ik geef al een aantal jaren wat weg als ik jarig ben. Er worden op social media zó ontzettend veel spullen weggegeven. Erg aantrekkelijk maar het zet jouw verwoede poging om te ontspullen voor gek 😉 . Dit jaarben ik eens bete gaan nadenken over mijn ’traditie’. Wat kan ik nou, met behulp van een aantal door mij gekozen sponsors, aan één van jullie geven waar je écht ook wat aan hebt? Een pakketje waar je ‘beter’ van wordt, dat je ‘wijzer’maakt? Daar ben ik inmiddels uit! Ik heb wat mailtjes verstuurd. As we speak komen er al hele fijne dingen binnen voor in het duurzame cadeaupakket! Wát het allemaal is verklap ik natuurlijk nog niet. Het zijn hele toffe producten zijn die je kunt gebruiken om jezelf, je huis…én de wereld mooier te maken!

Dus, to be continued! Wie is er al benieuwd?

X

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Share:
Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

  • Karin Meijer

    Klinkt als een heel mooi pakket! En mooie blogpost voor weer een beetje bewustwording!

    november 26, 2018 at 10:43 pm Reply
  • Anita

    Zeker nieuwsgierig hier 🙂

    Ik gebruik het liefste de producten van Lush, om alles wat je hierboven allemaal schrijft. En dan ruikt t ook allemaal nog lekker en de “naked” onder de douche bodybutter is echt hemels. En naked, dus ook niet in plastic verpakt. Score!

    november 27, 2018 at 1:56 pm Reply
  • Mirjam

    Ik ben erg benieuwd naar jouw alternatieven. In mijn werk als kraamverzorgende worden al steeds meer de producten van bijvoorbeeld Weleda gebruikt. Maar voor mijzelf vind ik het lastig om een goed alternatief te vinden.

    december 6, 2018 at 2:35 pm Reply
  • Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.