desert mist diffuser

Diffusertips – hoe, wat en waar. Starten met aromtherapie!

december 15, 2020

En dan staat ‘ie daar, je nieuwe diffuser. Hoe ga je nu aan de slag? Hoe haal je er alles uit wat erin zit? Om je op weg te helpen zo optimaal mogelijk te kunnen genieten van je nieuwste aanwinst zette ik wat diffusertips op een rijtje. Tips voor het juiste gebruik van je diffuser. Het was geen koopje, ga er zuinig en zorgvuldig mee om maar geniet er elke dag van! Je eerste stap misschien wel naar een nóg behaaglijker gevoel thuis mét de positieve bijwerkingen van de diverse oliën. Ik zeg WIN-WIN. Je eerste stap in de aromatherapie misschien wel!

Starten met een diffuser

Du moment dat ik de doos van mijn Starter Bundle opende ging als eerste de stekker van de diffuser in het stopcontact, deed ik er gewoon wat druppels in met water (wist niet hoe snel ik de kleur aan moest passen naar neutraal 😉) en liet het dingen ‘stomen’. Uhm….een klein stukje van mij…..ik lees eigenlijk liever niet de gebruiksaanwijzing. Story of my life, ik wil meteen gaan gebruiken. Laat iemand anders de handleiding lezen als het moet en zie dan gaandeweg wel wat ik niet snap en dus op moet zoeken. Soms in z’n geheel niet handig maar goed….

In de wereld van de essentiële oliën/aromatherapie is het natuurlijk geen kwestie van doe maar wat en zie maar. Je kunt het beste rustig starten, zeker als je niet gewend bent om met oliën om te gaan. Te veel druppels en de geur kan je enorm aanvliegen en hop, daar is je eerste negatieve ervaring met essentiële oliën. En dan is het niet eens de schuld van die oliën maar van….. 😉….dus dat. Daarom dus leg ik je hier uit hoe je het beste kunt starten met een diffuser.

Lustre diffuser Young Living

Wat doe je als je essentiële oliën in de diffuser gebruikt?

Met een goede en veilige diffuser worden de allerkleinste moleculen van de oliën door trilling van het ultrasone membraan in de lucht gebracht.

Door het verspreiden/diffusen van essentiële oliën kun je op een veilige en gemakkelijke manier van de werking van de diverse oliën genieten. Het is niet alleen een kwestie van gezelligheid en een prettige geur. Al is dat laatste misschien toch wel soort van waar want als je de juiste olie kiest kan die zeker invloed hebben op je gemoedstoestand, je mentale rust én lichamelijke klachten. Hoef je nog geen druppel voor op je huid te gebruiken als je dat misschien nog wat akelig vindt.

Waarom olie diffusen?

Iedereen heeft zo z’n eigen redenen om essentiële oliën te gaan diffusen en dat is prima! Ik kan je alleen aangeven dat als je de juiste materialen kiest je écht een investering in je eigen welzijn en gezondheid doet. Dat je jezelf en je gezin kunt ondersteunen op het gebied van weerstand, rust en energie. Hóe je dat het beste doet vertel ik je ook en als je wil weten waarom je nou toch ‘zo’n dure’ moet kiezen, dan kun je dat hier teruglezen.

Plantsappen, duurzaam diffusen

Dat ík voor een diffuser van Young Living koos is persoonlijk, dat snap ik. Maar, áls je dan aan een nieuwe stap begint (je kiest bewust voor kwaliteit en duurzaamheid) moet je het ook góed doen….mijn mening 😉. Diffusen is een prima manier om met oliën te werken en eventueel je eigen ‘olieavontuur’ te starten. Een lifestyle met plantsappen is namelijk écht wel een bijzonder avontuur, niks engs aan maar voor sommigen nog wat onwennig. Verrassend, maar onwennig…maar verrassend!

Feather, diffuser voor kinderen

Stap voor stap diffusen

Begin dus met het lezen van de handleiding. Bouw het gebruik van de oliën op.  Plons er niet maar meteen een hele lading druppels in want dat kan dus een overkill betekenen. Hou je aan de richtlijnen, bouw het aantal druppels op en wees niet eigenwijs 😉. Dat je iets niet heel goed ruikt wil niet zeggen dat het er niet is bijvoorbeeld. De afmetingen van de ruimte waarin de diffuser staat is ook leidend voor de hoeveelheid druppels. Vind je het te heftig om mee te starten?  Als je de juiste distributeur kiest krijg je heel veel duidelijke informatie. Gebruikerstips zoals ook hoe je je diffuser moet reinigen. Het is namelijk zaak dat je dat regelmatig doet. Eens per week is helemaal prima. Omdat het trillingsplaatje zó kwetsbaar is raad ik je af er met de afwasborstel doorheen te borstelen. Neem even de tijd om je kostbare diffuser te reinigen met zachte reinigingsmiddelen. Ik adviseer je het volgende:

Diffuser schoonmaken!

1. Schakel je diffuser uit en trek de stekker uit het stopcontact.

2. Veeg het reservoir schoon met een natte katoenen doek met (Thieves) allesreiniger. Als je dit regelmatig doet hoef je het trilplaatje nauwelijks aan te raken met schoonmaken.

3. Doop een wattenstaafje in ontsmettingsalcohol en maak de ultrasone plaat schoon om eventuele extra oliën te verwijderen. Zeer voorzichtig want het plaatje is de KEY voor een goed werkende diffuser. (Dit is het advies van YL.. ik raak het plaatje zo min mogelijk aan omdat het zo kwetsbaar is. Je kunt een beetje water in een kommetje doen met daarin wat ontsmettingsalcohol. Druppel dat op het plaatje en laat het even staan. Spoel het dan weg en klaar ben je. Als je dit elke week doet werkt dat prima)

4. Spoel het reservoir met water; veeg het vervolgens schoon en droog overtollig water op met een zachte doek.

5. Voeg water en etherische oliën toe; diffusen maar.

Spoel je diffuser af en veeg hem na ELK gebruik schoon. Dit helpt de opbouw van etherische olie te minimaliseren.

Maak je diffuser 1-2 keer per maand grondig schoon.

Ben je klaar met diffusen? Gooi ‘m altijd leeg (vul dus niet elke keer klakkeloos tot maximaal want zo gooi je te veel oliën weg. Bijvullen kan altijd!) en maak ‘m droog.

desert mist diffuser
Desert Mist

Tot slot: zet je diffuser altijd op een stevige ondergrond. Het zou zonde zijn als hond, kat of kind er per ongeluk tegenaan lopen en alles op de grond valt. De diffuser wordt niet heet dus dat is geen risico maar het is zonde van je diffuser en de vloeistof die eruit stroomt kan schadelijk zijn voor je kind en huisdier. Want, hoewel verdunt met water is het geen drinkwater natuurlijk! Een diffuser kan prima in de slaapkamer gebruikt worden maar ook dan geldt natuurlijk dat je ‘m buiten ‘zwaaiafstand’ van armen en benen moet zetten. In de kinderkamer zet je ‘m liefst op een plankje waar ze niet meteen bij kunnen.

Pure olie diffusen omdat…

Voor alle duidelijkheid, ik hoef je niet te vertellen dat je alleen 100% pure oliën moet gebruiken toch? Dat je jezelf geen geweld aan moet doen met synthetische stoffen die je inademt terwijl je denkt dat je goed bezig bent? Gelukkig! 😉

X

PS: wil je meer olietips dan vind je me op Instagram @druppelsgewijs.nl

Print Friendly, PDF & Email
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.