Dingen die je nooit aan jezelf moet veranderen. Ook niet voor het algoritme van Instagram!

juni 24, 2019

Het is wat het is, ik loop alweer wat jaartjes mee op social media. Allemaal leuk en aardig maar wat heb ik veel mensen zien veranderen! (om maar leuk gevonden te worden door Instagram) Natuurlijk is het leuk als veel mensen je volgen en als al je foto’s enthousiast ontvangen worden maar, wat zegt het eigenlijk? Nah ja, dat je leuke foto’s maakt in elk geval 😉. Maar ook dat je je helemaal schikt naar de ‘nukken’ van het platform. Het beruchte algoritme van Instagram bijvoorbeeld, alom bekend en vaak vervloekt. Als je de lijst met gewenste acties ziet waar je aan moet voldoen wil je foto überhaupt gezien worden……


Wat vraagt Instagram van je?

Om daaraan te kúnnen voldoen heb je een plan nodig, een plan én tijd. Waar het ‘vroeger’ om een leuk kiekje ging dat je maakte met je telefoon worden tegenwoordig steeds meer foto’s met een kwaliteitscamera gemaakt. En dan niet spontaan, de foto is meestal geen weergave van het moment. Er wordt een voorraadje foto’s gemaakt zodat de gebruiker daar elke dag uit kan putten. Dikke prima natuurlijk, begrijp met niet verkeerd, maar ik lees steeds vaker dat mensen een ‘dipje’ krijgen. Dat ze hun inspiratie kwijt zijn, dat het hen aan tijd ontbreekt om iedereen te antwoorden (liefst in het eerste uur na plaatsing) en dat het soms een dwangmatige handeling wordt. Want wat vraagt dat algoritme van Instagram van je? Elke dag op het júiste tijdstip een foto plaatsen omdat dát volgens het platform dé manier is om gezien te worden. Vooral overzichtsfoto’s plaatsen en geen close-ups of stillevens want die ‘doen het niet goed’ bij de kijker. Nou, dus dat….et cetera. Er zijn mensen die als ze ziek zijn geweest of het te druk hebben gehad met ‘het echte leven’ bijna verdrietig zijn omdat er volgers verdwijnen en ze soort van ‘onzichtbaar’ lijken omdat Instagram je daarvoor ‘straft’. Want ja, elke dag posten is het devies he, slimme jongens daar bij IG toch? 😊

Groeien op Instagram

Anyway, ik hou van Instagram, dat geef ik toe maar jongens. …laat jezelf niet in zo’n keurslijf dringen. Come as you are. Als je een dagje geen zin hebt, so be it! Als je even geen inspiratie hebt, nou en? Antwoorden om maar te antwoorden d.m.v. een duim of twee hartjes, laat het zijn. Als je Instagram voor de hobby gebruikt, waarom zou je je dan zo gek laten maken? Zo erg zelfs dat er mensen zijn die op enig moment aan zichzelf gaan twijfelen! Groeien op Instagram is goed, ook zeker leuk, maar waarom jezelf meten aan de ‘maatstaf’ van een platform? Waarom die eeuwige perfectie na willen streven? Waarom doen we dat? Omdat het algoritme van Instagram onverbiddelijk is? Als jij een close up mooi vindt moet je dat gewoon kunnen plaatsen en wie het niet leuk vindt, jammer dan! De leukste accounts zijn de accounts waar ook nog wat menselijks te zien/te lezen is toch? Veel mensen willen heel gráág iets persoonlijks (lees: herkenbaars) lezen en niet alleen steeds weer die supertoffe bank van je zien…..steeds uit een andere hoek of met een ander kussen (ik veroordeel niet, ik vat samen wat er óók speelt op Instagram, wat niet hardop gezegd wordt omdat mensen dat vaak alleen via DM’s durven) De moord aan de perfectie, verander jezelf en je gedrag niet voor een ander of een platform! Koester wie je bent en verander een aantal dingen niet aan jezelf!

Blijf jezelf op Social Media

Doe jezelf geen geweld aan, blijf vooral de unieke persoon die je bent. Blijf jezelf op Social Media en verander niet voor een ander!

 • Jouw smaak is jouw smaak. Smaken veranderen maar toch zeker alleen omdat het bij je past? Verander je (woon)stijl niet omdat je foto’s dan leuker gevonden worden door de menigte.
 • Jouw eigenheid maakt je account opvallend! Waarom zou je dan toch bij een bepaalde groep willen horen?
 • Jouw gevoel van ‘veiligheid’ staat voorop! Als jij bv geen overzichtsfoto’s wilt laten zien omdat je misschien vindt dat het dan te dichtbij komt allemaal dan hóef je dat niet te doen. Doe alleen waar jij je goed bij voelt en ga niet over grenzen omdat je dan beter zou ‘scoren’. Uit je comfortzone stappen is niet altijd een múst.
 • Als mensen je volgen om wie je bent mag er best eens een persoonlijke noot onder je foto staan. Life is life en niets menselijks is ons vreemd toch? Soms heb je een baaldag en kan de hele boel je gestolen worden. Niks is dan erger (voor jezelf) om een ‘happydance’ te moeten doen op je account omdat de #lovemylife of #lovemyjob zo lekker staat. (Beide #’s adviseer ik overigens niet 😉, daar ga je nooit teruggevonden worden, zo vaak worden ze gebruikt).
 • Alsjeblieft, ben niet perfect! Althans, niet in de zin van de definitie van perfectie! You can’t do or be it all! Je bent geen superheld, je bent een supertof mens als je je perfecte imperfecte zelf bent.

#justsaying

X

Lynda

PS: grappig feitje is wel dat dit soort ‘opstandige teksten’ me volgers zullen gaan kosten maar….vraag me eens of ik me daar nog druk om maak? This is me, als je me volgt vind ik dat supergezellig, en als je dat niet (meer) doet ook. Denk daar maar eens over na 😉. * zwaait naar het algoritme van Instagram *

PS2: oh, en ik hóu dus van close ups!

Print Friendly, PDF & Email
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Share:
Previous Post Next Post

You may also like

16 Comments

 • Petra

  Zo waar 😘

  juni 24, 2019 at 12:40 pm Reply
 • Karin Meijer

  Haha… Ik houd ook van close ups! En flatlays! En koffie… en thee, wijn, bier… Lang leve onszelf!

  juni 24, 2019 at 2:25 pm Reply
  • Yvonne

   Wauw!! Zo goed dit! Je bent een topper! Precies zoals jij het omschrijft is het… ♡

   Liefs Yvonne @hum66

   juni 25, 2019 at 8:50 am Reply
  • Gerwine

   Me Like!!!! 😅👍🏻🙏🏻

   juli 24, 2019 at 8:24 pm Reply
 • Giny Schoenmaker

  Hoi Linda,
  Tja waar je je al druk over kunt maken in het leven hè, ik zie Instagram als een soort dagboek. Leuk voor jezelf en misschien ook voor anderen.
  Dat is wat het is..
  Goed stukje Lynda en gewoon doen waar je je goed bij voelt..maar dat doe je al!
  Giny

  juni 24, 2019 at 4:32 pm Reply
 • Flekzer

  Poeh! Hoe vaak ik dit soort dingen geroepen en geschreven heb … nooit werd het mij in dank afgenomen. Ladingen kritiek ontving ik. Soms echt gemeen en vals zelfs. Het heeft er bij mij voor gezorgd dat ik nu een zakelijk en een privé account heb op Instagram. Zakelijk houd ik zakelijk en privé spui ik lekker al mijn gedachtenkronkels. Nog steeds ontvang ik kritiek en commentaar maar wel veel minder en belangrijker; diegenen krijgen van mij gewoon steeds minder repliek. Zo schreef ik laatst aan de dames van het comité van commentaar & kritiek; drapeer je toef op een stoel voor de spiegel en krijg vervolgens eeuwige jeuk aan je oogballen! Toedels! Debby Flekzer

  juni 24, 2019 at 4:39 pm Reply
  • Lynda

   Hey Debby, toch jammer dat ’t zo moet gaan. Er mág ’n discussie ontstaan, je hóeft ’t niet met elkaar eens te zijn maar om nou alleen maar te gaan lopen hakken op iemand die een mening heeft…ga ik nooit begrijpen.

   juni 24, 2019 at 6:59 pm Reply
   • Michelle (huusvantruus)

    Wow! Je slaat de spijker op zijn kop!
    Super blog en echt héél erg herkenbaar..❤

    juni 25, 2019 at 11:56 am Reply
 • Anneke

  Fantastisch hoe je het verwoord. Ik volg je met veel plezier en kijk uit naar je mooie foto.

  juni 24, 2019 at 5:23 pm Reply
 • Ellen

  Hier hou ik dus van! En ongemerkt leef ik je advies al helemaal na…plaats vandaag ff niets…gewoon geen zin….jammer dan! Vakanties doe ik ook niets…dag volgers! En ook ik ben dol op close ups en plaats ze ook gewoon! Fijne avond xx Ellen

  juni 24, 2019 at 5:58 pm Reply
 • Susan

  Heerlijk om te lezen Lynda en ik herken er heel veel in.. Ik zag mezelf op n gegeven moment steeds meer meegaan met de trends op IG . En niet alleen dat, ook de drang voelen om te moeten posten… En toen was IG echt even minder leuk😬 Terwijl ik het, ondanks alle vernieuwingen niet altijd meer zo leuk vindt.. Maar dan gewoon lekker er zelf maar wat van maken toch?!🙌🏼🙌🏼😘

  juni 24, 2019 at 6:05 pm Reply
  • Claudia / theinteriorfeed

   Wat een heerlijke, eerlijke blog! Wat mij betreft: volgers erbij en een hoop dikke likes voor jou 😙

   juni 24, 2019 at 6:53 pm Reply
 • Mirjam

  Halleluja, amen! Heerlijk eerlijk geschreven. Loftrompet. Liefde voor de close-up, menselijke post & even niks.
  Fijne plakkerige nacht 😉
  Smirrie

  juni 24, 2019 at 9:11 pm Reply
 • Gertrud Prins

  Hear Hear! Ik weiger me in een keurslijf te laten drukken. Dat deed ik al niet toen ik buitenshuis werkte (oh wat hebben meneren de directeuren wat met me te stellen gehad) en dat ga ik natuurlijk nu al helemaal niet doen. Zou me wat zijn zeg. Top Blog, alweer!

  juni 26, 2019 at 8:34 am Reply
 • Marit Polderman-Hillebrand

  Super Linda, mooi verwoord!
  Leuk om je weer te volgen. Liefs Marit

  augustus 8, 2019 at 4:38 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.