tips voor hanglampen

Verlichting in huis, onmisbaar, veel keuze en hoe kies je de juiste hanglamp?

september 6, 2020

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar, ik blijf het lastig vinden! De eetkamertafel staat al ruim 15 jaar, er hebben al zeker 5 à 6 (sets) hanglampen gehangen. Dat is níet alleen omdat ik graag veranderingen aanbreng in huis of dat m’n smaak veranderde, het is telkens net niet de juiste hanglamp voor deze plek. Ik vind het dus heel lastig, een nieuwe hanglamp kopen. Het is een noodzakelijk onderdeel van je interieur, in bijna elke woonkamer hangt er wel een, maar hóe kies je dan toch de juiste hanglamp? In de winkel hangen er bijvoorbeeld tien op een rij en als je geluk hebt branden ze, licht geven ze dus allemaal 😉. September, eerder donker, het wordt nu echt tijd dat je werk maakt van die nieuwe lamp!

goudkleurige hanglamp

Hanglampen in je interieur

Er zijn weinig huizen waar er geen hangt. Is het niet in de woonkamer, of hal, dan misschien wel in de slaapkamers. Hanglampen zijn misschien wel het meest gebruikte soort lampen. Ze kunnen leuk én handig boven je eetkamertafel maar staan ook tof boven een hoektafeltje of solo in een kale hoek ter decoratie. Ze kunnen prima in een groepje bij elkaar gehangen worden om zo een uniek resultaat te krijgen. Veel stijlen, veel keus, daar licht het niet aan. Ik geef je een paar tips waar je even op moet letten als je óóg de keuze al heeft gemaakt 😉 en je dus alleen nog de praktische details moet controleren voordat ‘hanglamp kopen’ afgevinkt is op je lijstje!

Tips bij het ophangen van je nieuwe hanglamp

Moet een hanglamp in het midden van de tafel of wil je ‘m juist wat uit het midden? Hang je er één of juist meerdere op? Dat zijn een aantal zaken die een kwestie van smaak zijn. Waar ik je wél mee kan helpen zijn onderstaande tips over de hoogte vanaf vloer en tafel als je een hanglamp boven je eetkamertafel hangt. Je wil niet dat hij te hoog hangt, dan kijk je er van onderaf in en dat is vervelend. Ook staat het gewoon niet mooi. Je wil de lamp ook niet te laag, dan mis je het effect dat je zou willen hebben want de lichtbundel wordt daardoor kleiner. Of althans….er is gewoon geen ruimte voor de lichtbundel om zich goed te verspreiden zeg maar.

  • De onderkant van de kap van je hanglamp komt liefst op 80 cm van de tafel. Dat is dus zo’n 160cm vanaf de vloer. Bij een eetkamertafel wil je dus niet verblind worden als je aan tafel zit dus hoger dan 180 cm van de vloer is niet aan te raden.
  • Zorg voor ruimte om te kunnen hangen. Een hanglamp die in een hoek gepropt wordt ziet er ‘zielig’ uit. De lichtbundel zal niet mooi zijn doordat hij al meteen tegen de muur weerkaatst.
  • Kijk naar de vorm van je tafel. Er zijn geen standaardregels voor maar een langwerpige hanglamp boven een langwerpige eetkamertafel kan een logische keuze lijken maar kan uiteindelijk ook heel saai ogen. Je benadrukt daarmee wel de strakke lijnen maar het kan soms mooier zijn om juist met vormen te spelen. Rechten vormen ogen heel clean en strak, ronde vormen vaak wat knusser.
  • De sterkte van de lamp die je erin draait is afhankelijk van de functie van de hanglamp. Let er bij het kopen van je hanglamp op dat er ook een lamp in kan die genoeg licht geeft. Is de lamp voor boven de eetkamertafel dan wil je daar een sterkere lamp in dan wanneer je de hanglamp ter decoratie boven een hoektafel hangt bijvoorbeeld. Dan kies je liever een wat zwakkere lamp of zorg je voor een dimmer op je aansluiting.

En? Heb ik het makkelijker gemaakt? Ter inspiratie wat toffe hanglampen die in diverse hedendaagse interieurs passen.

Print Friendly, PDF & Email
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.