woontuin

Huis & tuin, een comfortabele woontuin is het nieuwe normaal

augustus 19, 2020

Ik kan het me nog zó goed herinneren. Klapstoelen in de achtertuin met een wiebelig tafeltje waar hooguit twee glaasjes op konden staan. Een stretcher was het loungebed van de jaren ’70. Als van de klapstoelen of de stretcher de bekleding versleten was kon dat prima vervangen worden met een stevig nieuwe ‘lappie’. (Huis &) tuin waren toen vooral functioneel, tegenwoordig is dat heel anders…..gelukkig 😉. De afgelopen maanden is dat misschien nog duidelijker geworden? Het mooie weer én de omstandigheden zorgden ervoor dat we veel meer in onze tuinen zitten. Dat is natuurlijk nóg leuker in een comfortabele woontuin, toch?

Buiten wonen

Zaten wij dus vroeger met ene bordje op schoot op zo’n wiebelige klapstoel, eten we tegenwoordig heel comfortabel aan een gezellig gedekte tuintafel. Zittend op een stevige en mooie tuinstoel waarop we úren kunnen blijven zitten. Als we willen verplaatsen we ons voor een wijntje naar het loungegedeelte van de tuin of ploffen op een daybed neer. Een overkapping biedt uitkomst als de zon té hard schijnt (ja, dat kan) of als het regent. We richten zelfs een leuke buitenkeuken in zodat we gewoon zo goed als buiten kunnen wónen. Zelfs buiten slapen was de afgelopen weken helemaal niet gek! Wij schilderden dit jaar (net als half Nederland geloof ik) onze schuttingen eindelijk zwart. We wilden ook een tuinset met 6 stoelen die onze oude houten picknicktafel zou kunnen vervangen maar ik zeg je, dit jaar was iedereen er vroeg bij want wij visten regelmatig achter het net. Dat gaan we volgend jaar eerder op de planning zetten. Tot die tijd zitten we er niet schandalig bij.

  • woontuin

Hip hergebruik

Die picknicktafel haalde ik uiteen om vervolgens al het hout opnieuw te gebruiken. De bankjes gebruikte ik ter verbreding van het tafelblad, het onderstel bleef intact alleen verhoogde ik dat iets zodat er ook stoelen onder zouden kunnen. Hip hergebruik hoor, het is een toffe tafel geworden! Al zeg ik dat natuurlijk zelf 😉. Een tuinset met 6 stoelen is echt een luxe, ook als je niet alle zes de stoelen elke keer nodig hebt. Het gevoel van ruimte is een dikke plus, het feit dat je er ook gewoon alles aan kunt doen ook. Krant breeduit uitspreiden, je laptop openslaan zonder die krant op te hoeven ruimen en uiteindelijk ook eten met 6 zonder dat je elkaar in de weg zit of schalen moet stapelen i.v.m. ruimtegebrek. Buiten wonen geeft éxtra vrijheid, je woonruimte wordt vergroot en dus moeten je tuinmeubelen comfortabel zijn.

Tips voor een sfeervolle woontuin

Zeg niet dat jij alleen maar slingers ophangt als er iemand jarig is? Een slinger voor buiten is in de zomer zó gezellig! Slinger er heel nonchalant een snoer met lampjes doorheen en je weet niet wat je ziet tijdens een mooie zomeravond. Een sfeervolle woontuin creëer je natuurlijk niet alleen door nieuwe tuinmeubelen te kopen, je kunt ook buiten je eigen stijl lekker doorvoeren door met wat leuke details en toevoegingen aan de slag te gaan.

Zo maakte ik van oude pallets een vlonder voor het tuinhuisje. Vloerkleed voor buiten erop en een soort afscheiding van grote groenen planten in potten. Een soort tuinkamertje achter in de tuin. Ook als je geen grote tuin hebt (zoals ik) kun je er iets heel sfeervols van maken. Diverse hoekjes om te kunnen zitten, zet niet al je planten strak tegen de kant of schutting. Durf gewoon een grote pot met struik of boom midden in je tuin te zetten. Maak lampionnen van stof, knoop een slinger van reepjes stof (oude lakens moet je nooit weggooien). Zet her en der tuinlampen die op zonne-energie werken. In het donker geeft het een ruimtelijk gevoel als er door je hele tuin lampen branden.

Groot denken in een kleine tuin

Wat voor je huis geldt, geldt ook voor je tuin. Durf groot te denken, ook in een kleine woontuin, en investeer niet alleen in een goede basistuin maar ook in aankleding. Kussens, dekens, plaids, een zelfgemaakt daybed, het hoeft niet heel erg duur te zijn. Met een creatief oog kom je heel erg ver.
wil je mijn eerdere tips voor je (voor)tuin lezen dan kan dat hier. Waarmee ik maar wil zeggen, een toffe woontuin is fijn maar maak die nieuwe keuzes dan wel verstandig alsjeblieft. Oh, en ga op tijd op zoek naar een nieuw tuinset met 6 stoelen……..februari ofzo 😉.

X

Print Friendly, PDF & Email
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.