hordeuren en andere insectwerende oplossingen

Horren en katten – dé uitdaging van de zomer!

mei 18, 2021

Wij hebben er twee, katten bedoel ik dan. Inmiddels zijn de heren bijna 11 en hebben ze hun divagedrag tot ware kunst verheven. Ze zijn voornamelijk binnen maar vinden een wandeling in onze tuin ook heel fijn. Ver weg gaan ze niet. Overdag kunnen ze vrij naar buiten (als ik de deur open voor ze want we hebben geen luik) en ’s avonds en ’s nachts blijven ze binnen. We wilden geen luik…en al zouden we willen…..we hebben glazen openslaande tuindeuren! Anyway, een bewuste keuze, de heren zijn eraan gewend en alleen in de zomer is het een dingetje zeg maar. Horren en katten zijn vaak een gedurfde combi. Openslaande tuindeuren overigens ook. Ik heb een aantal jaren hele fijne vitrages als horgordijnen opgehangen maar daar hing om de haverklap een kat in vast omdat de heren graag met hun poot het gordijn openen zodat ze weten waar te lopen zeg maar. Gewoon er onderdoor of met hun neus zoeken naar de opening is not done voor ónze Kings! Ik bedoel maar, de uitdaging van de zomer: hoe weer ik muggen en andere insecten zonder a. m’n katten te vermoeien 😉 en b. zonder er zelf een taak bij te hebben!

Lamelhorren of een plisse hordeur?

Omdat het dus twee deuren zijn die open moeten kunnen in de zomer is een standaardoplossing geen optie voor ons. Althans, we hebben eens lamelhorren opgehangen…..dát was lachen (not). Omdat die onderkanten tegen elkaar tikten als je erdoor ging vonden de heren dat niet tof. Wat ze deden? Met een soort aanloop vol gas die lamellen door zodat ze maar vooral zo min mogelijk aangeraakt werden door die lamellen. Zie je het voor je? De lamellen vlogen alle kanten op en draaiden of bleven ergens achter hangen. Vrij spel voor insecten als er een lamel niet op z’n plaats hangt hoor! Los daarvan vond ik het eerlijk gezegd niet de mooiste oplossing. Ik werd wat onrustig van al die strepen zeg maar, vrij uitzicht naar buiten was niet meer zo ‘vrij’. Ik denk dat een plisse hordeur* toch onze enige góede oplossing gaat zijn. Dat opstaan om elke keer de deur open te doen zijn we wel gewend zeg maar.

Fijne vitrage als horgordijn

Op zich vond ik dat tof! Mooie witte vitrages wapperen altijd zo fijn als het en beetje waait, ik hou daar wel van. Zij, de katten ook, want wapperen is spel en al helemaal als je elkaar tegenkomt in die enorme wolk van vitrages. De een naar binnen, de ander op weg naar buiten, daar moest even gestoeid worden ín de gordijnen. Een smoezelige vlek én wat halen in het gordijn achterlatend gingen de heren elk huns weegs, mij met een wekelijkse wasbeurt achterlatend. Het léék zo leuk.

Inzet horren

Een perfecte oplossing voor ramen, niet voor deuren. We hebben inzet horren in al onze ramen op de bovenverdieping én het enkele raam dat er beneden nog is. Op een of andere manier zien de katten daar géén spel in. Ze klimmen er niet in en gaan niet met hun pootje zitten porren. Ze vinden het heerlijk om in het open raam te gaan liggen en dat kan dus prima omdat de horren erin zitten. Vorige zomer konden ’s nachts de ramen helemaal openblijven want tja…hor! Ik kan de katten binnenhouden, alle insecten buiten en toch alles open hebben.

Heb jij een kat? Hoe weer jij insecten op een zo diervriendelijk mogelijke manier? 😉

X

*een plissehordeur bestaat uit geplisseerd gaas dat in- en uitvouwt en heeft een bijzonder luxe uitstraling.
Een vaste hor kan in het kozijn vastgeklemd worden, waardoor deze hor supersimpel in te zetten en weer te verwijderen is. Wanneer je een makkelijk te verwijderen hor wenst, bijvoorbeeld om in de donkere winterdagen meer licht door te laten is een inzethor een fijne optie

Print Friendly, PDF & Email
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.