poezenbehang

Klusplan voor het nieuwe jaar – behangtips!

februari 15, 2021

Waren we allemaal vorig jaar zó enthousiast begonnen aan al die klusjes in huis die nog gedaan moesten worden maar steeds ‘vergeten’ werden, was daar eind 2020 weinig actie meer te bespeuren. Althans, ik spreek voor Huize H! Buiten was natuurlijk alles gedaan maar binnen zijn we toen niet ver gekomen. Stom natuurlijk want tijd genoeg! Inmiddels hebben we de klusplannen er weer bij gepakt en zijn de eerste bestellingen gedaan. Online je klusproducten bestellen vraagt misschien even wat meer planning van jou als klant (wie loopt er niet door de bouwmarkt en ziet ineens diverse dingen die ook mee moeten?). Maak een lijstje van wat je nodig hebt en plaats je bestelling. Ondertussen kun je thuis de voorbereidingen treffen en bv behangtips lezen zodat je meteen kunt beginnen…..in de ideale wereld 😉. Het ligt aan ons, eerlijk is eerlijk! Aan de leveranciers ligt het zeker niet. Je kunt van (bijna) alles een staal opvragen om je keuze makkelijker te maken als je hout op maat nodig hebt of online behang wil kopen. Anyway, schop onder de kont…vóór het voorjaar moet alles eindelijk klaar zijn! Best een royale planning…..om even aan te geven hoeveel van die kleine klusjes er nog liggen.

Koppelgoals!

De grap gaat dat als je samen een Ikeameubel kunt monteren je een solide relatie hebt toch? Nou, voeg daar gerust behangen aan toe! #koppelgoals zeg maar. Nou zijn wij nog bekend met het volgende stappenplan:

Houten, ietwat gammele, behangtafel uitklappen op die net wat te krappe overloop. Er dan achter komen dat je nog naar beneden moet om de emmer met behanglijm te gaan mengen. Koffietijd is het volgende want die behanglijm moet even ‘staan’ zodat deze kan indikken. Intussen rollen we een rol behang over de vloer om dan maar de banen alvast op maat te knippen. Op de grond is dat nooit een succes, hoe jong of flexibel je ook bent, neem dat van mij aan. Maar, fast forward, we staan boven en de taken zijn verdeeld. De een smeert in (ik) en de ander plakt (hij). Hij heeft mijn handen ook zo nu en dan nodig om een baan recht te houden en vooral níet te wrijven totdat hij dat zegt (meestal te laat…). Ik bespaar je de rest, na de laatste keer hebben we besloten dat we NOOIT meer gaan behangen…..

Zelf behangen – tips!

….en dus zitten we nu wéér met onze neus in die enorme ‘stapel’ websites van behangleveranciers!
Stalen aanvragen, wat willen we wel en wat zeker niet, afgeleid raken door het te leuke kinderbehang (je weet hoe dat gaat met scrollen…) dat er tegenwoordig is (hóe oud is ze??), meten hoeveel rollen we nodig zouden hebben. Wat we voorál doen is negeren dat het oude behang er eerst nog áf moet! Als ik íets vervelender vind dan behangen is het dát en ik hóóp dat een van jullie de gouden tip heeft! Geef ik jullie er behangtips voor terug. Deal?

Zelf behangen doe je zo:

  1. Kies het soort behang dat je wil gaan gebruiken. Er zijn diverse soorten behang die ook elk weer hun eigen manier van verwerken hebben. Zo is bv vliesbehang makkelijker te verwerken dan papieren behang. Bij vliesbehang smeer je de muur in én kun je de baan nog wat schuiven als dat nodig zou zijn. Papieren behang wordt per baan aan de achterkant ingesmeerd en schuiven wordt afgeraden i.v.m. scheuren.
  2. Het aantal rollen bepalen hangt af van het soort behang dat je kiest. Als je effen behang kiest is dat altijd voordeliger in gebruik. Als je behang met een patroon kiest moet je daar rekening mee houden tijdens het knippen, je wil immers dat het patroon netjes aansluit. Let ook altijd op kleurnummers en batchnummers. Kies rollen uit dezelfde batch, zo weet je dat de kleur die gebruikt is altijd gelijk is.
  • Zorg dat je ondergrond glad, droog en egaal is. Oud behang moet helemaal weg en gaatjes gevuld. Heb je een vlekkerige ondergrond dan kun je daar het beste een laagje latex overheen smeren als je voor een lichte kleur behang hebt gekozen.
  • De beste temperatuur om te behangen is 18-20 graden. Ramen en deuren blijven liefst dicht en de verwarming uit. Zo kan het behang goed en vooral geleidelijk drogen.
  • Als je vooraf je banen gaat knippen, houd er dan rekening mee dat je wat speling meerekent. 5cm is voldoende. Dit doe je omdat er altijd speling zit in de hoogte van een wand. Ga er niet vanuit dat de muur links exact even hoog is als rechts! Meet met name de eerste baan goed af, deze kun je dan gebruiken als voorbeeld voor de rest.
  • Koop niet zomaar behanglijm. Op elke rol behang staat duidelijk welke lijm geschikt is voor dat behang. Denk ook aan je ondergrond. Als die bv heel poreus is heb je daar een speciale lijmsoort voor nodig. (Ook hier helpt een laagje latex vooraf wel al wat)
  • Bij vliesbehang smeer je dus de muur in over de breedte van iets meer dan één baan. Begin altijd aan de raamkant en werk dan de ruimte in. Zorg dat de banen elkaar níet overlappen. Bij papieren behang smeer je de baan zelf in. Als je een poreuze muur hebt of een net gestuukte muur dan is een voorstrijkmiddel een goed idee. Zo voorkom je dat het behang niet hecht en de volgende ochtend op de grond ligt.
  • Werk baan voor baan. Maak elke baan steeds helemaal af voordat je aan een nieuwe baan begint. Veeg met schone borstel en doek vanuit het midden naar boven en beneden, niet van links naar rechts. Doe je het horizontaal dan kan het behang gaan golven. Knip het overtollige randje onderlangs meteen af en druk de rand nog eens goed aan. Foutje gemaakt? Vliesbehang kun je een stukje lostrekken voordat de lijm droogt. Luchtbellen kun je met een naaldje doorprikken. Veeg daarna wel weer even met je doek of borstel voor goede hechting. Laten de naadjes los? Dan ben je daar waarschijnlijk te zuinig geweest met de lijm. Geen probleem want met een penseeltjes smeer je daar alsnog wat lijm. Niet overdadig want dan kunnen er vlekken ontstaan op je behang. Lijmvlekken kun je verwijderen met een natte spons maar je moet het daarna wel goed drogen natuurlijk! Is de lijm al droog als je de vlek ontdekt? Probeer dan met een droge doek voorzichtig de lijmresten te verwijderen.

Hout op maat

Ergens deze week komt óók de op maat bestelde nieuwe vensterbank voor in de woonkamer. Hout op maat bestellen lijkt spannend maar als je eenmaal weet wat de maten zijn en hoe je wil dat het eruit gaat zien dan wijst de website van de leverancier altijd de weg. Een nieuwe vensterbank moet gemonteerd worden vóórdat de nieuwe houten jaloezieën worden ophangen en ook voordat er geschilderd wordt. Je ziet, ruime planning….héle ruime planning is niet zo gek ;).

X

Print Friendly, PDF & Email
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.