Zonder extra tuinonderhoud: tuintip die goed is voor je tuin én de natuur in het algemeen!

maart 20, 2019

Wij hebben best een leuke voortuin, niet te groot en niet te klein. Ik prop mijn tuin altijd graag vol en sta in de zomer trouw elke dag water te geven in de voortuin (geloof me, met een tuin op het zuiden en zomers als die van 2018 is dat nódig!) Onze achtertuin is dan wel voor een deel beklinkerd maar we hebben ook een aantal flinke borders. Ook die stouw ik vrolijk (te) vol en ook hier doe ik elke dag mijn ronde met schaar en gieter en ook vind ik het leuk om bezig te zijn met de ‘oogst uit mijn tuin‘. Er staat een boom die eigenlijk een beetje te groot is voor de plek waar hij staat maar hij blijft! Best wat werk hoor zo’n tuin en dan hebben wij niet eens een hele grote. Voor de voortuin ging ik op zoek naar een goed idee voor het stukje onder het raam. Een onderhoudsvriendelijke oplossing (ik ben de enige die echt werk maakt van het tuinonderhoud) die goed is voor mijn tuin maar ook voor de natuur in het algemeen. Waarom ik geen tegels wil leggen? Heb je even?

Waterhuishouding in je tuin

Ik snap dat nooit. Héb je tuin voor en/of achter je huis, ga je dat helemaal dichtleggen met tegels? Want: onderhoudsvriendelijk! Een paar keer vegen met de bezem, een keertje blazen over je raamkozijn en weg is de rommel. Ah ja, maar mag ik even? Als we zo doorgaan met z’n allen (met name de ‘bestraters’) dan is het over een tijdje ook een paar keer vegen en een keertje blazen en dan is álles weg buiten, alle planten, bomen en daarmee ook alle oogsten én insecten en andere dieren.  Door alles potdicht te leggen zorg je ervoor dat regenwater niet meer de bodem in kan trekken en regelrecht de goot in gaat. Niet gek dat putten met grote regelmaat overlopen maar óók niet gek dat de waterhuishouding in je tuin achteruit hólt! De bodem wordt steeds droger, het waterpeil daalt en daalt.  Ik hoef jij niet te vertellen wat dat op termijn betekent voor de natuur? We ‘mopperen’ over het veranderen van het klimaat, over het droger en droger worden van de natuur maar wéét dat je er zelf een stukje aan bijdraagt als je alles maar dicht gooit!  Als tuineigenaar heb je een stuk verantwoordelijkheid als het gaat om de afvoer van regenwater vind ik. Er stroomt steeds meer regenwater zomaar het riool in en dat is zónde! Onze natuur heeft het keihard nodig en met de juiste keuzes levert het allemaal niet eens zo gek veel extra tuinonderhoud op!

Tuinonderhoud

Mijn voortuin dus…..ik dwaalde even af 😉. Mijn voortuin staat helemaal vol planten, tot voor kort ook onder het woonkamerraam. Dat leverde op den duur problemen op als ik ramen moest lappen. Met m’n keukentrapje stond ik te hannesen en te passen en meten om de lavendelstruik die er stond zo min mogelijk schade te laten oplopen. Zo’n struik groeit als kool zoals je misschien wel weet dus dat werd echt een dingetje. Tel daarbij op dat er een rozenstruik voor stond waar ik m’n enkels herhaaldelijk aan openhaalde. Vorig heeft de buxushaag de invasie van de buxusrups niet overleefd dus die moest eruit. Ik heb toen meteen de verbrande roos (ja echt!) uitgegraven en de lavendel ter adoptie aangeboden. Nu ligt het stukje onder het raam nog bloot, een nieuwe beukenhaag is gepoot maar er is nog genoeg ruimte voor mijn keukentrapje zeg maar. Alleen de ondergrond, die wil ik zeker niet betegelen. Nou is het maar een piepklein stukje maar A. ik vind het niet de meest charmante oplossing en B. áls ik bij het tuinonderhoud keuzes kan maken die zowel voor mij, mijn tuin en de natuur beter zijn dan zal ik dat níet nalaten. Ik wil grind! Tijdens mijn zoektocht naar grind kwam ik op grind-split.nl twee soorten tegen die ik mooi vind: Flamingo grind en Beach pebble grind

Grind in de tuin

‘Ja maar Lynda, da’s toch ook een soort van dicht?’ Niet dus!
Ooit een grindpad gezien met een waterplas erop? Zelden! Nou woon ik niet in een monumentaal pand dus zo’n gezellig knerpend grindpad gaat er niet komen maar, ik vind het ook voor zo’n klein stukje wel een charmante oplossing! Het gaat misschien in totaal om 2m2 maar enig idee hoeveel regenwater er weg kan op die 2m2? Alle beetjes helpen jongens!
Grind in de tuin laat het regenwater gewoon weglopen de grond in, en met de juiste onderlaag heb je ook geen last van onkruid tussen de steentjes. (geen extra tuinonderhoud dus!)
Is manlief al overtuigd? Eh nee, maaaaar ik ga wel twee handmonsters bestellen zodat ik de kleur kan zien en kan kijken welke kleur het beste bij onze tuin en de gevel van het huis past. Je moet zo’n man gewoon niet te veel keuze geven zeg maar. ‘Welke van de twee gaat het worden schat?’ 😉

X

Print Friendly, PDF & Email
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Share:
Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Marjan

  Die kleur van die dahlia op de bovenste foto…. mooi!! Zo te zien aan de rest van de foto’s heb je een leuke tuin. Ik heb ook zo’n kleine tuin wel met bestrating (tuintafel moet ook ergens kunnen staan) maar met flinke borders rondom én een klein vijvertje. En dan nog flink veel potten in de zomer. Veel werk om t bij te houden maar zo de moeite waard!
  Mooi trouwens dat grint in de kleur flamingo. Succes met kiezen en de man overtuigen. Kost hier ook wel vaak moeite maar hij gaat uiteindelijk altijd om 😉

  maart 20, 2019 at 10:49 am Reply
 • Dominique

  Super interessant. Ik ga er eens werk v maken om alles te lezen 👌

  augustus 13, 2019 at 5:12 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.