klimaatbestendige tuin

Is jouw tuin water- en hitteproof? Oftewel, hoe zorg je voor een klimaatbestendige en duurzame tuin?

juni 13, 2019

In nog geen twee weken tijd hebben we het héél warm gehad maar ook héél veel water zien vallen. Van code ‘rood’ omdat er bijna niet tegenaan te smeren was zo heet, tot code oranje omdat er een aantal dagen achter elkaar noodweer over ons land trok. Het Hollandse weer enorm uitvergroot, of liever gezegd Hollands weer 2.0 want de uitersten worden steeds groter lijkt het wel! Is jouw tuin bestand tegen al dat ‘natuurgeweld’? Hoe zorg jij voor een klimaatbestendige tuin?

De natuur en ik, tijd voor een klimaatbestendige tuin!

Je weet, dat hele hete weer is niet zo mijn ding, schaduw en water zijn dan mijn redding. Ik hoef niet persé bruin, ik haal gewoon wat beter adem als het een tikkie koeler is zeg maar. Mijn tuin heeft dan ook diverse schaduwplekken waarvan er één onder een boom. Volgens mijn dochters moet ik een hangmat bestellen want het is gewoon the place to be! Het is ook eerlijk gezegd de allerfijnste schaduw en ik doe er alles aan om dat zo te houden. Mijn tuin is zoals je misschien wel weet niet groot maar ik prop er zo veel mogelijk planten en struiken in. Ook aan de voortuin besteed ik veel aandacht, een groen uitzicht zowel voor- als achterom heeft een verkoelend effect. Veelal is dat vooral een gevoel natuurlijk maar ook dat telt toch? Als je natuur om je heen kunt hebben, groen en leven zeg maar, dan voelt dat vele malen beter dan een kale of stenen vlakte. Eerder al besloten we wel om een gedeelte van de voortuin te voorzien van grind. Ik vertelde je in deze blogpost waarom.

‘Nature doesn’t need people, people need nature’

Daar zit natuurlijk een enorme kern van waarheid in, de natuur gaat z’n gang wel….ook zonder ons……of juist zonder ons! Alleen, inmiddels hebben we op zo’n grote schaal ingegrepen in grote delen van die natuur dat die stukken die we nog om ons heen hebben, te beginnen bij je eigen tuin, onze hulp en steun heel hard nodig hebben! We zijn het eigenlijk aan de natuur verplicht. Sterker nog, stel je eens voor dat er niks meer zou groeien om ons heen? Hoe zou het eruitzien zonder tuintjes, plantsoenen, bosgebieden, weilanden etc.? En niet alleen dat, hoe zou het met ons gaan zonder al dat groen? Ik doe graag m’n best voor mijn tuin, tijdens extreme hitte én tijdens extreem noodweer, omdat ik ‘m niet kan missen en de leefbaarheid in eigen omgeving optimaal wil houden.

Hitte en regen, is jouw tuin daartegen bestand? Wat kun jij doen om een klimaatbestendige tuin te krijgen? Ik deel een infographic met je. Allemaal weetjes en tips waarmee je aan de slag kunt in je eigen omgeving. Maar weet, dit doe je niet alleen maar voor jezelf, dit doe je ook voor je tuin, de natuur in het algemeen en alle andere levende wezens die die prachtige natuur niet kunnen missen. Écht niet kunnen missen!

Help je mee? Inspireer je buren en zorg samen bijvoorbeeld voor een straat als een groene oase!
TIP: Ben je op zoek naar nieuwe planten voor je tuin? Als je tuin op het zuiden ligt, kies dan planten die goed tegen de hitte én de volle zon kunnen.

Print Friendly, PDF & Email
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.