Brood, is dat nou nodig? En, mag je brood eten als je wilt afvallen?

januari 21, 2018

Ik zal je zeggen, ik ben geen expert…althans…niet geschoold. Ik ben inmiddels wel een praktijkdeskundige mag ik wel zeggen, ik denk dat ik al vanaf mijn 18e met grote regelmaat ‘aan de lijn’ doe. Ik zal je die geschiedenis besparen, beter voor jou én voor mij (terugkerende frustratie ?).

Brood gezond?

Er zijn drie dingen die gewoon op mijn menu moeten staan elke dag. Brood, yoghurt o.i.d. en kaas. Maling aan al die voorschriften en waarschuwingen als het gaat om brood. ‘Mag je brood eten als je wilt afvallen’? Vraag het mij niet, het antwoord is gewoon steevast JA! Ik zweer bij een (h)eerlijk broodje, liefst zo donker mogelijk. Heb je brood nodig om gezond te blijven? Nou, zoals gezegd ben ik geen expert op voedingsgebied maar er wáren tijden dat brood gewoon gezond was. Dat erin zat waar je op rekende, zoals jodium bijvoorbeeld….of maísmeel als je maïsbrood koos (hallo Jumbo, zij wonnen het gouden windei omdat hun maïsbrood géén maïsmeel bevat….#hoedan) etc.

Eerlijk (over) brood

Mij gaat dat best wel aan het hart. Hollands als ik ben, ik word blij van een mooi brood dat nog een beetje knispert als het uit de oven komt en dat een prachtige stoere korst heeft. Dat zó lekker ruikt dat je dénkt dat je het hele brood wel zou kunnen verslinden maar dat zó goed gemaakt is dat je na twee sneetjes echt wel verzadigd bent. Daar zit dan ook meteen je voordeel als je brood eet als je wilt afvallen. ‘Lawaaibrood’, daar kun je van blijven eten, daarvan dénk je dat je goed bezig bent maar er zit nauwelijks nog iets voedzaams in. Haal een degelijk brood bij de ambachtelijke bakker of waag je eens aan een eigen baksel en proef het verschil. Voel ook de verzadiging en ervaar dat voldane gevoel. Als je lekker eet, al zijn het dan ‘maar’ twee sneetjes, dan ben je content na je maaltijd en ga je niet grazen….op zoek naar meer, naar smaakvol, naar lekker. Ik snap dan ook werkelijk niet waarom je brood weg zou laten als je wilt afvallen. Even los van de mensen die intoleranties hebben, dat is andere koek. Ik snap ook écht niet dat producenten de consumenten zó willen bedonderen……waarom doen ze dat? Heb ik daar dan om gevraagd? Waarom denk je dat je mij als sufferd neer kunt zetten zodat jij meer geld verdient? Ik wil gewoon eerlijk brood!

Is brood duur?

Tegenwoordig kun je als consument echt niet meer blind vertrouwen op wat er groot op de verpakkingen staat. Wél kun je als consument nog gezond nadenken toch? Jij snapt ook wel dat je voor een dubbeltje niet op de eerste rang kunt zitten en dat er in het bakken van brood echt wel wat tijd gaat zitten en je voor het ‘goedkope’ ook heus niet zelf je brood hoeft te gaan bakken. Het kost tijd en geld, wil je de ingrediënten erin die erin horen of die je lekker vindt dan kost dat wat.

Desembrood

Genoeg over die boevenpraktijken en over het verbod door dieetgoeroe ’s op brood. Ik word blij van brood en eet het graag. Jij ook? Ik heb een poll geplaatst op Instagram en daaruit bleek dat bijna 80% van de ondervraagde mensen niet zonder brood zouden kunnen (willen). HOERA! Er is nog hoop voor ons brood ?. Zouden we dan met z’n allen ook die kleinere ambachtelijke bakkers willen blijven steunen én onze smaakpapillen willen blijven bekoren….ook al kost ons dat misschien een euro extra? * Wil je leren om zelf bijvoorbeeld desembrood te maken? Je weet wel, met een starter/moeder en wat geduld. Geen toevoegingen, alleen meel, zout en water (basis).

Bammetje Bakery

Bammetje Bakery, ik kwam ook hen weer tegen op Instagram, is een culinaire broedplaats op het gebied van brood. Ze zijn er dol op desembrood. Ze bakken het niet alleen voor bedrijven, maar geven ook bakworkshops aan iedereen die net zo dol is op desembrood als zij. Het brood van Bammetje is licht geïnspireerd op de welbekende Franse klassiekers. Maar ze nemen de beleving van desembrood graag nog een stapje verder. De broden bevatten smaken en ingrediënten uit diverse windstreken. Ook werken ze in hun bakkerij met seizoensgebonden ingrediënten en lokale producenten. Elk brood uit hún over is eerlijk en werkelijk prachtig om te zien….een soort kunstwerkje zeg maar.

Zelf desembrood maken

Pech voor mij, en misschien ook wel voor jou, Bammetje zit in Utrecht. Ik kan dus geen broodabonnement nemen of er gezellig binnenlopen voor mijn dagelijkse brood. Wat we wél kunnen doen……is een workshop volgen! Zelf desembrood maken schijnt niet zo moeilijk te zijn….je moet het gewoon een keer gedaan hebben en weten hoe je de stappen het beste kunt uitvoeren. Je kunt zo’n workshop bij hen in Utrecht doen maar zij zullen op 23, 24 en 25 maart ook bij Creative Life in Utrecht aanwezig zijn met hun stand. Daar kun je dus gewoon allemaal lekkere broden kopen….én de introductie workshop volgen. Meer informatie of je meteen aanmelden? Dat kan hier. Een dagje uit én nog wat tofs leren ook. Maak daar kennis met Bammetje Bakery, leer desembrood bakken en doe als ik….blijf gewoon lekker (h)eerlijk brood eten!

 

X

 

*als je het nou eens eerlijk (nu we dat woord toch aan het gebruiken zijn ?) omrekent….hoeveel sneetjes brood moet je van een goedkoop brood eten om verzadigd te raken? Als je dan omrekent hoeveel broden je moet kopen per week/maand kun je alleen maar tot de conclusie komen dat het elkaar niet veel ontloopt uiteindelijk. En die paar cent die het dan misschien duurder blijkt te zijn….die heb je voor smakelijk én eerlijk brood beslist over! Kwestie van prioriteiten ?

Print Friendly, PDF & Email
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.