starter bundle starter kit young living

Het verband tussen geuren & emoties – essentiële olie en je limbisch systeem

april 23, 2024

Geuren worden emoties en essentiële oliën spelen een centrale rol bij het vormgeven van onze gevoelens. In deze post laat ik je een stukje zien van die fascinerende wereld van essentiële oliën en hun diepgaande impact op emoties. Van rustgevende Lavender tot verkwikkende citrusoliën als bijvoorbeeld Lemon en Grapefruit. Heb jij al ontdekt hoe deze kostbare plantsappen je humeur kunnen beïnvloeden, stress kunnen verlichten en een gevoel van balans in je emotionele welzijn kunnen brengen? Nog niet? Je bent hier aan het juiste adres, ik leg het je uit.
Ben je al bekend met oliën? Dan heb je de werking ongetwijfeld al ervaren, ik leg je uit hoe dat zo kan, hoe natuurlijke geuren dat voor je kunnen doen.

Het verband tussen geuren en emoties

Ons reuksysteem is een toegangspoort tot onze emoties en herinneringen. Het limbisch systeem, verantwoordelijk voor het verwerken van emoties en herinneringen, is nauw verbonden met het reukvermogen. Door deze verbinding kunnen bepaalde geuren, zoals die in essentiële oliën, krachtige emotionele reacties oproepen. Of het nu gaat om het kalmerende aroma van kamille of de stimulerende geur van pepermunt, essentiële oliën hebben het vermogen om onze emotionele toestanden te beïnvloeden en te versterken. 

Studies tonen aan dat geuren ons humeur, stressniveau, cognitieve functie en zelfs ons immuunsysteem beïnvloeden. Aangename geuren kunnen gevoelens van geluk, optimisme en creativiteit bevorderen, terwijl onaangename geuren angst, stress en zelfs hoofdpijn kunnen veroorzaken.
Nadat de geur (en werkzame stof) van essentiële olie de neus is binnengegaan en door de reukbol is gegaan, wordt geurinformatie naar de amygdala en de hippocampus gestuurd. Reukzin is het enige zintuig dat in dit hersengebied wordt verwerkt. Daarom is geur het zintuig dat het sterkst verbonden is met hersengebieden die betrokken zijn bij emoties, leren en geheugen.

Essentiële oliën voor emotioneel welzijn

Lavendel voor rust: Essentiële olie van lavendel staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen en kan helpen stress te verminderen en ontspanning te bevorderen. Adem de zachte geur in of voeg een paar druppels toe aan een diffuser voor een serene sfeer.
Citrusoliën voor positiviteit: Citrusoliën, zoals citroen, sinaasappel en grapefruit, zijn opbeurend en kunnen de stemming stimuleren. Verstuif deze heldere oliën om een ​​positieve en verfrissende sfeer in uw ruimte te creëren. 
Pepermunt voor verkwikking: Als je een mentale oppepper nodig hebt, is etherische olie van pepermunt je bondgenoot. De verkwikkende geur kan de alertheid verbeteren en de geest zuiveren/verhelderen. Direct inhaleren of diffusen voor een revitaliserend effect. 
Kamille voor ontspanning : Essentiële olie van kamille staat bekend om zijn kalmerende en verzachtende eigenschappen. Gebruik het om een ​​rustige omgeving te creëren, perfect om tot rust te komen na een drukke dag. 
Wierook voor aarding: Met zijn aardse en aardende aroma kan essentiële wierookolie een gevoel van evenwicht en rust bevorderen. Neem het op in uw mindfulness- of meditatieoefeningen. 

Welzijnsroutines met essentiële oliën (voor emoties)

Aromatherapiemassage: Creëer een kalmerende massageolie door etherische olie van lavendel of kamille te verdunnen met een draagolie. Geniet van een rustgevende massage om te ontspannen en spanning los te laten. 
Mindful ademen: Oefen bewust ademen met je favoriete etherische olie. Adem diep in, concentreer je op het aroma en adem eventuele stress of negativiteit uit. 
Ontspannend bad: Voeg een paar druppels van de door jou gekozen kalmerende essentiële olie toe aan een warm bad. Voeg de druppels toe aan een drager zoals een basis badgel. Druppel nooit essentiële oliën puur in je bad. Olie blijft drijven en dus zal de olie zich niét verspreiden door je bad én kan de pure olie meteen in contact komen je huid. Veilig essentiële olie gebruiken? Altijd verdunnen.( volg mij ook op Instagram voor handige en veilige tips) Dompel jezelf onder in de rustgevende geur voor een rustige en verjongende ervaring. 


DIY Emotional Support Blend: Creëer een gepersonaliseerde etherische oliemix voor emotionele ondersteuning. Combineer je favoriete oliën in een rollerflesje, verdun met een draagolie en breng indien nodig aan op de ‘pulsepoints’.

Recepten met etherische olie voor emoties

Happy blend

 • 4 druppels Bergamot
 • 3 druppels Ylang-Ylang
 • 2 druppels Geranium
 • Voeg toe aan een diffuser voor een vrolijke sfeer.

Peaceful Night

 • 3 druppels Lavender
 • 2 druppels Roman Chamomile
 • 2 druppels Cedarwood
 • Meng met een draagolie en breng aan op de voetzolen voordat je naar bed gaat.

Disclaimer: Druppelsgewijs.nl zet ik in voor het geven van voorlichting over het gebruik van essentiële oliën. Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en ter inspiratie, niet als medisch advies.

REFERENTIES

 1. Moss, M., Cook, J., Wesnes, K., en Duckett, P. (2003). Aroma’s van essentiële oliën van rozemarijn en lavendel hebben een verschillende invloed op de cognitie en het humeur bij gezonde volwassenen. International Journal of Neuroscience, 113(1), 15–38. [DOI:10.1080/00207450390161903](https://doi.org/10.1080/00207450390161903)
 2. Lehrner, J., Eckersberger, C., Walla, P., Pötsch, G., en Deecke, L. (2000). De omgevingsgeur van sinaasappel in een tandartspraktijk vermindert angst en verbetert de stemming bij vrouwelijke patiënten. Fysiologie en gedrag, 71(1-2), 83–86. [DOI:10.1016/S0031-9384(00)00304-9](https://doi.org/10.1016/S0031-9384(00)00304-9)
 3. Kuroda, K., Inoue, N., Ito, Y., Kubota, K., Sugimoto, A., Kakuda, T., en Fushiki, T. (2005). Kalmerende effecten van de geur van jasmijnthee en (R)-(−)-linalool, een van de belangrijkste geurcomponenten, op de activiteit van het autonome zenuwstelsel en de gemoedstoestand. Europees tijdschrift voor toegepaste fysiologie, 95(2-3), 107–114. [DOI:10.1007/s00421-005-1402-8](https://doi.org/10.1007/s00421-005-1402-8)
Print Friendly, PDF & Email
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.