oliereiniger met lavendel

Je huid reinigen met olie? Geschikt voor elk huidtype én veilig!

augustus 31, 2021

In tegenstelling tot wat al de labels van huidverzorgingsproducten, die trots hun olievrije status aankondigen, je zouden doen denken….de huid HOUDT van olie!
Oliën zorgen niet alleen voor hydratatie, ze zitten ook bomvol met vitamines en antioxidanten om de huid van buitenaf te beschermen en te voeden.

Ze helpen zelfs de poriën schoon te houden door het principe van “soort lost soort” op (denk aan kauwgum in haar, als je slim bent haal je dat weg met pindakaas! Olie lost olie op) Dus, je kunt prima je gezicht reinigen met een (reinigings)olie. Het zal je huid zelfs verzachten en kalmeren.

Dus, je huid reinigen met olie? Zei ze dan nou? Yes, she did!

Hoe gebruik je reinigingsolie voor je gezicht?

Heb je acné en ben je nog niet bekend met het reinigen van je gezicht met olie dan heb je nu waarschijnlijk de neiging weg te klikken. ‘Ze is niet goed, ik ga m’n poriën niet nóg meer verstoppen met VET’! Blijf nog even, ik leg het je uit. 😊
Wat is een puistje? Precies, een plakkerige puinhoop van talg en dode huidcellen en/of vuil. Wat lost dat beter op dan wat dan ook? Vet, inderdaad! Onze afkeer van het woord VET is te groot 😉. Een vette olie is niet persé een vette olie. Verwarrend? Snap ik! Niet elke vette/draagolie zorgt ook voor een vette laag op je huid, er zijn er genoeg die vrij snel intrekken. En ooit gehoord van goede vetten? Precies! Die hebben we nodig! In onze voeding om opname van vitamines en mineralen te optimaliseren en voor onze huid omdat deze oliën dus voedingsstoffen voor onze huid bevatten. Terug naar de acné huid. Vet lost vet op, soort zoekt soort, water lost water op….je snapt het principe nu? Een reinigingsolie kan dus écht helpen om die sticky mess rond/in je poriën te verwijderen. Je kunt een reinigingsolie gebruiken als ochtend- en avondreiniger, geen probleem. Dat geldt overigens voor elk huidtype. Het is een zachte reiniger die géén afbreuk doet aan de Ph waarde van je huid. Veel andere reinigers zijn te agressief en halen niet alleen vuil/make up maar ook de beschermingslaag die je huid zelf maakt weg. Moet je niet willen, daarmee maak je je huid kwetsbaar en herstellen vraagt weer om heel veel extra stappen.

Acnéhuid reinigen, welke olie is geschikt? Puistjes behandelen met essentiële oliën?

Er zijn veel soorten olie die je kunt gebruiken. Zowat elke vette olie kun je gebruiken om je huid te reinigen maar, wil je een tandje bijzetten en je huid helpen, voeg eens Lavender EO toe. Deze etherische olie (als je kiest voor een kwaliteitsolie, geen budget buy die alleen uit synthetische stoffen bestaat of een slap aftreksel is van het duurdere origineel #hallowinstvoorproducent) bevat ontstekingsremmende en antibacteriële ingrediënten die eraan bijdragen dat je acné sneller verdwijnt. Dit kun je ook door de dag doen. Je kunt puistjes behandelen met essentiële oliën door wat essentiële olie met een draagolie te verdunnen. Dep het mengsel op de te behandelen plekken op je huid. Roodheid én ontstekingen zullen verminderen.

Welke olie is geschikt voor droge plekken op/ gemengde huid?

Als je een gemengde huid hebt kan een reinigingsolie van jojoba, zoete amandel of zelfs sheaboter wonderen doen voor droge plekken. Breng overal aan waar je last hebt van een droge huid en wrijf eventuele restjes in de handen, nek en borst (al die vergeten plekjes!)

Oogserum met olie?

O yes! Zeker in je avondroutine is een vetter oogserum hemels! Je hebt niet persé een fancy crème nodig om kreukels en wallen te voorkomen. Als je bijvoorbeeld een beperkt budget hebt kun je nog steeds de beste verzorging voor je huid zelf maken. Dat is waarom ik zó van essentiële oliën houd! Iedereen kan er vanalles mee maken en doen. Natuurlijk kun je kant en klare producten gebruiken, er zijn genoeg hele fijne crèmes….laat dat gezegd zijn 😉. Ik wil je alleen laten zien dat er zó ontzettend veel mogelijk is. Als je je ogen reinigt met een reinigingsolie dan blijft er altijd een laagje achter. Laat dat ook lekker zitten! Je kunt altijd een extra oogserum gebruiken dat je maakt van vette olie die bij jouw huidtype past en een essentiële olie. Zo zijn Lavender, Frankincense, Copaiba en Carrot Seed echt toppers voor je huid en tegen fijne lijntjes. Ze verzorgen je huid en houden deze in topvorm! Voor de ochtend kun je een serum met Witchhazel maken, dat heeft een samentrekkende werking, verstrakt de boel een beetje zeg maar.

Make up verwijderen met olie. DIY make up remover met olie en essentiële olie.

Eyeliner, mascara, lippenstift en concealer zijn bijzonder lastig te verwijderen met alleen water en zeep. Reinigingsolie kan al met gemak en zonder boenen laten wegsmelten.

Ik heb je al eens mijn reinigingsolie in die glazen pompflacon laten zien toch? Daar zit dus een vette olie in die past bij mijn huid, aangevuld met Lavender of German Chamomile (net waar ik zin in heb maar met Lavender ga je altijd op safe). Ik pomp twee keer, wrijf m’n handen tegen elkaar en ‘was’ m’n gezicht. Afspoelen doe ik met een washandje en warm water. Simpel! Ik dep m’n gezicht droog en dat was dat. Daarna kan ik meteen door met m’n verzorgingsroutine.

Welke olie is goed om je huid mee te reinigen?

Er zijn er zoals je misschien wel weet heel wat! Allemaal hebben ze zo hun eigen voordelen dus neem even de tijd om dat voor jezelf uit te zoeken. Zo ontdekte ik bv Komkommerolie, Frambozenpitolie, Cactusvijgolie, zo leuk! Ik noem er een aantal, dan krijg je een beetje een beeld. Je kunt elk van hen solo gebruiken als reinigingsolie, in combinatie met essentiële olie (aanrader, je kunt zo ook wat meer inzoomen op jóuw huid) én in combinatie met andere vette oliën. Je kunt zo een unieke en persoonlijk gezichtsreiniger maken. Ik doe dat regelmatig en LOVE it. Zachte reiniger, subtiele geuren én veilige werkzame stoffen.

  • Hazelnootolie: werkt van nature samentrekkend, waardoor het een fijne basis van een anti aging recept is.
  • Druivenpitolie wordt gemakkelijk opgenomen en is gunstig voor alle huidproblemen, van acne tot veroudering.
  • Avocado-olie is flink hydraterend en balanceert eventuele andere oliën die aan de ‘drogere’ kant zijn. Topper om in een gecombineerde reinigingsolie te gebruiken dus.
    *o.a. Lavender, Rosemary en Tea Tree EO helpen om de huid schoon te houden.
  • Jojoba: lijkt veel op de talg die je huid zelf al aanmaakt en kan dus eigenlijk altijd gebruikt worden.
  • Zoete amandelolie: bomvol antioxidanten, plantensterolen en vetzuren. Een super hydraterende olie voor droge huid (en ruwe plekjes). Verfijnt ook nog eens de structuur van je huid.
  • Gefractioneerde kokosnoot (niet aanbevolen voor een acne-gevoelige huid)
  • Olijfolie: de biologische variant graag. Ook prima te gebruiken in een DIY moisturizer.
  • Arganolie
  • Sesamolie: voor egalere teint
  • Abrikozenpitolie: antioxidanten en vitamines
  • Rijstolie: mild (ook voor een hele gevoelige huid), topolie voor (erg)droge huid, egalere teint
  • Etc.….

Hoe reinigingsolie te gebruiken?

Ik geloof niet echt in regels, hoofdzaak je maakt je huid schoon op een zachte manier! Hieronder een paar tips voor als je nog niet bekend bent met he gebruiken van een reinigingsolie:

1. Giet ongeveer 1-2 theelepels olie in de palm van je hand. Wrijf de handen tegen elkaar en dep de olie zachtjes in de droge huid.
2. Masseer de huid gedurende 30 seconden om vuil en olie op te lossen, met de nadruk op gebieden die gevoelig zijn voor acne, droog zijn of bedekt zijn met make-up. (Als je acne hebt, leg dan 1-2 minuten een warm washandje op de puistjes om de poriën te openen en de olie in de huid te laten trekken)
3. Gebruik een warm, vochtig washandje om de olie voorzichtig weg te vegen en dep met een droge handdoek.
4. Als je niet van het gevoel van dat olielaagje dat achterblijft houdt (het is echt nauwelijks waarneembaar maar toch…), kun je nog een milde facewash gebruiken die je huid niet uitdroogt of dat huideigen laagje wegwast. Maar het is niet nodig om de olie af te wassen als je dat niet wilt.
5. Gebruik een toner, serum of vochtinbrengende crème.
6. Reinig je huid ’s morgens en ’s avonds. Veel mensen slaan de stap in de ochtend over maar je huid herstelt juist als jij slaapt! Dat betekent dat er o.a. veel dode huidcellen op je huid blijven zitten als je niet reinigt. Ik reinig ’s morgens én ’s avonds met een olie!

Resumé!

Drogen oliereinigers je huid niet uit?
De meeste gezichtsreinigers op zeepbasis ontdoen de huid van vocht, waardoor de huid bij elke wasbeurt droger en schilferiger aanvoelt. In plaats daarvan verwijderen oliereinigers alleen vuil en make-up zonder de je huideigen laagje te verwijderen. Zo blijft je huid gehydrateerd en veilig, terwijl ze toch ook schoon wordt.

Wat als ik een vette huid heb – kan ik nog steeds met olie reinigen?
Een van de verrassende dingen over oliereiniging is dat het net zo goed is voor een vette huid als voor een droge huid. Dat komt omdat wanneer de huid wordt ontdaan van olie, het lichaam meer olie produceert om dingen in balans te brengen. Maar als je olie op de huid vervangt, voelt het lichaam niet de behoefte om meer aan te maken en kan je huid daardoor minder vet aanvoelen.

Moet ik hydrateren na het reinigen met olie?
Dat hoeft niet persé maar een vochtinbrengende, verzorgende crème met natuurlijke ingrediënten helpt je huid beschermen tegen de invloeden van buitenaf én verzorgen je huid extra. Zo hydrateert een toner onder je moisturizer je huid. Essentiële oliën hydrateren zelf namelijk niet, ze bestaan voor 100% uit olie, geen water. Ze kunnen wel als de beste het vocht vásthouden. Dus spray een toner op je gezicht voordat je je dagcrème/glowserum/moisturizer aanbrengt.  

Kan oliereiniging de huid beschadigen?
Nee. Reiniging met olie doet eigenlijk het tegenovergestelde: het behoudt de vochtbarrière van de huid, vult de lipiden aan en ondersteunt het natuurlijke microbioom* van de huid, wat op zijn beurt de huid gelukkig en gezond houdt.

*Het microbioom van je huid is een soort ecosysteem van ongeveer 200 micro-organismen die de natuurlijke balans van je (gezichts)huid ondersteunen. Dit is superbelangrijk voor de barrièrefunctie van jouw huid. Het microbioom en je huidbarrière samen weren namelijk ongewenste stoffen af.

Moet ik een heleboel verschillende oliën in mijn reiniger gebruiken?
Nee, het is niet nodig om een cleanser met meerdere oliën te maken om een goed resultaat te behalen. Een eenvoudige reiniger gemaakt van maar één draagolie, zoals jojoba of zoete amandel, is prima! Maar, het combineren van verschillende oliën kan helpen om verschillende problemen aan te pakken en een olie te creëren die specifiek is afgestemd op jouw behoeften.

Hoelang duurt het om resultaten te krijgen van oliereiniging?
Het kán ongeveer 2-3 weken duren voordat de gunstige effecten van oliereiniging intreden. Het kan zelfs zo zijn dat je huid eerst slechter wordt voordat deze beter wordt. Dat komt omdat er soms een ontgiftende werking kan plaatsvinden als je het voorheen niet zo nauw nam voor wat betreft de giftige ingrediënten in je huidverzorging. Kán, hoeft niet zo te zijn! Geef het een kans 😉

Recept voor vette huid:

120ml pipetflesje
4 el druivenpitolie
2 el hazelnootolie
2 el avocado-olie
15 dr Lavender eo
10 dr Rosemary eo
8 dr Tea Tree eo
Doe alle ingrediënten in je pipetflesje en meng door rustig het flesje steeds te kantelen. Niet schudden als een malle, behandel je oliën met liefde, net als je met je huid doet.

Als je een droge huid hebt of dit mengsel te droog vindt, verdun het dan door meer avocado-olie toe te voegen. Verminder de hoeveelheid hazelnootolie in de volgende batch.

Als je een vette of acne-gevoelige huid hebt, verwissel dan de avocado-olie voor druivenpit- of pompoenpitolie. Mogelijkheden genoeg, I told you so!

En? Overtuigd? Ga je het eens proberen?

X

Print Friendly, PDF & Email
FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You may also like

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.